İkinci el araç piyasasında gelişme.. Birçok kişiyi etkileyecek

Diyarbakır'ın otomobil sektörü, son dönemde yaşanan ikinci el araç fiyatlarındaki ciddi düşüşün alıcıları cezbetmekte başarısız olduğunu gözlemliyor. Galericiler, fiyatlardaki düşüşe rağmen satışların durduğunu ve bu durumun yüksek faiz oranlarıyla ilişkilendirildiğini ifade ediyor.

Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi'nde faaliyet gösteren Hasan Sarı, ikinci el araç piyasasının durma noktasına geldiğini vurguladı. Sarı'ya göre, uzun süredir sabit kalan yüksek fiyatlar, otomobil satışlarını gözle görülür bir biçimde azalttı. Sıfır ve ikinci el araç satışlarında belirgin bir düşüş yaşanıyor. Özellikle daha uygun fiyatlı araçların bile satışları etkilenmiş durumda.

Fiyatlar Düşüyor, Alıcılar Kayıtsız Kalıyor

Sarı, fiyatlardaki düşüşe rağmen alıcı talebinin artmadığını belirterek, "Stoklarda bulunan sıfır araçlar 'satışa sunuldu' açıklamalarına rağmen bu durumun bir faydası olmadı. İkinci el araçlarda da aynı durum söz konusu. Piyasanın şu an durağan olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Faiz Oranları Düşmedikçe Piyasa Canlanmayacak

Sarı, faiz oranlarının düşmemesi halinde piyasanın toparlanamayacağını dile getiriyor. "Çünkü uygun kredi imkanları olsa, hem sıfır hem de ikinci el araçlar talep görürdü. Ancak şu an araç fiyatları yüzde 30'lara kadar geriledi. En düşük fiyatlı araçlar 1 milyon TL'nin altında bulunmuyor. Önceden 300 ila 500 bin TL arasında satışı gerçekleşen ikinci el araçlar, şu an 700 ila 900 bin TL arasında satılmıyor. Piyasa durgunluğa işaret ediyor. Durumumuz son dört aydır aynı. Sektörün geleceği belirsiz" şeklinde konuştu.

Yatırım Aracı Olarak Görülen Araçlar Artık İhtiyaçlarla Sınırlı

Hasan Sarı, insanların paralarını araçlara yatırdığı dönemin geride kaldığını ifade etti. "Eskiden ayda bir araç satsanız 10-20 bin TL kar elde ederdiniz. Şu anda insanlar paralarını bankalara yatırıp faiz geliri elde etmeyi tercih ediyorlar. Ne sıfır araç alabiliyorlar ne de ikinci el araçlar ilgilerini çekiyor" diye belirtti.

Alıcıları Cezbedemeyen Fiyatlar: Sebepler ve Beklentiler

Sarı, düşen fiyatlara rağmen alıcıların gelmemesinin nedenlerini yüksek faiz oranları, ekonomik belirsizlik, artan enflasyon ve vergi yükleri olarak sıraladı. Ayrıca, geçmişte yatırım amaçlı tercih edilen ikinci el araçların artık yatırım aracı olmaktan çıktığını vurguladı.

Beklenti: Faiz İndirimiyle Piyasanın Canlanması

Sarı, önümüzdeki aylarda faiz oranlarının düşmesiyle birlikte ikinci el araç satışlarının artmasını umut ettiğini belirtti.

Ekonomi Haberleri