İki ayda Bir 1000 Lira Almak İçin Kimlikle Başvurmak Yetiyor

Devlet, güç durumda bulunan ve sosyal güvenceden yoksun olan hemen hemen bütün yurttaşlara bütçe imkanları ölçüsünde destek sağlamaya devam ediyor. Özellikle de eşi hayatını kaybeden kadınlara bu manada pozitif ayrımcılık yapıldığını söyleyebiliriz. Sosyal yardımlarda hak sahiplerinin %60'tan fazlasını da kadınları meydana getiriyor. Yakacak ve eğitimden gıda yardımına kadar pek çok alanda kadınlar çok daha fazla avantajdan faydalanıyor.

Aylık Düzenli Ödeme Yapıyor

Bunun haricinde hiçbir geliri bulunmayan ve sigortalı herhangi bir işte çalışmayan kadınlara yönelik maaş desteği de sağlanıyor. Bu maaşlardan ilkini, dul maaşı almakta olan ve ölen sigortalının ya da emeklinin geride kalan hak sahiplerine bağlanan maaş oluşturuyor. Bu sebeple, hayatını kaybeden kişinin belirli bir süre sigortalı bir şekilde çalışmış olması ya da emekliliğini hak etmiş olması gerekir. İkinci etapta ise çok az geliri bulunan ve 65 yaşın üzerinde bulunan kadınlara yaşlılık aylığı bağlanıyor.

65 Yaşın Üzerinde Olmak Gerekir

Kadınların 65 yaş aylığını alabilmeleri amacıyla sosyal güvencelerinin (nafaka ya da maaş gibi) bulunmaması gerekir. Diğer taraftan hanede bulunan kişi başına gelirde 1833 liranın altında olmalı. Bu koşulları yerine getiren kadınlara her ay düzenli bir şekilde 1536 TL ödeme yapılmaktadır. Maaş başvurusu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılmaktadır. Bunun haricinde kazanlara sağlanan diğer bir aylık çeşidi ise 'muhtaçlık aylığı' olarak bilinen ve 170 binden fazla kadının faydalandığı bir ödemedir.


Başvurular Nereye, Nasıl Yapılır?

Resmi nikahlı olduğu eşi hayatını kaybeden kadınların muhtaçlık aylığını alabilmeleri amacıyla emekli maaşı almaması ve diğer taraftan eşin hayatını kaybetmesinden önce boşanmamış olması şartı aranıyor. Desteği alabilmek amacıyla hanede ikamet eden bireylerden herhangi birinin sosyal güvencesi bulunmamalı ve hanede bulunan kişi başına aylık gelir 1833 lirayı geçmemeli. 

Ödemeler iki ayda bir olacak şekilde bin TL olacak biçimde yapılıyor. Bu aylık için resmi ikametgahın bulunduğu il ve ilçe sınırları içerisinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından başvuru işlemleri yapılıyor. 

Ekonomi Haberleri