İhtiyaç kredisi çekerken bunu bilmeyen yandı! Gece yarısı sil baştan değiştirildi

Paraya ihtiyacı olan kişilerin aklına ilk gelen seçenek tüketici finansmanıdır. İhtiyaç kredilerinde faiz oranları kişinin gelirine ve kredi notuna göre değişmektedir. Karşılaştırma sitesi encazip.com ihtiyaç kredileri ile ilgili sorulara yanıt verdi. İşte tüketici finansmanı hakkında bilmeniz gerekenler..

İhtiyaç kredileri tüketicilerin alışverişlerini, tatillerini, ev tadilatı gibi bazı genel ihtiyaçları için kullandıkları kredi türüdür. İpotek gerektirmediğinden en çok tercih edilen finansmandır.

Nasıl başvuru yapılır?

İhtiyaç kredisi başvurusunu banka şubelerinden, bankanızın dijital kanallarından veya anlaşmalı olduğunuz internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Şubeye gitmek istemiyorsanız internet üzerinden dijital bankacılığı kullanarak veya mobil uygulamanız üzerinden uzaktan başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzu internet bankacılığı, banka çağrı merkezleri, bazı bankalardan SMS, banka şubeleri, ATM'ler ve kredi yetkili kuruluşlar aracılığıyla yapabilirsiniz.


Kimler başvuru yapabilir?

İhtiyaç kredisine halihazırda çalışan veya geliri kanıtlanabilen kişiler başvurabilmektedir. Emekliler bile başvurabiliyor. Çalışan kişiler için sigortanın en az üç ay önceden satın alınması gerekmektedir. Kredi durumu iyi olan herkes, gelirini kanıtlayabildiği ve bankanın istediği evrakları doldurabildiği sürece ihtiyaç kredisi alabilir.

Hangi belgelere ihtiyaç var?

İhtiyaç kredisine başvurmak için gerekli belgeler kimlik kartı, ikametgah belgesi ve varsa ek gelir belgesidir. Ayrıca özel sektör çalışanlarından çalıştıkları şirket tarafından SGK beyanı, maaş bordrosu ve imza sirküleri istenebilmektedir. Memurlar için maaş bordrosu istenirken, emekliler için ise emeklilik belgesi istenmektedir.

Tüketici finansmanının koşulları ve limitleri nelerdir?

BDDK'ya göre azami vade 50.000 TL'ye kadar kredilerde 36 ay, 50.000 TL'nin üzerindeki kredilerde ise 24 ay olarak belirlendi. İhtiyaç kredisi taleplerini başvuru yaptığınız bankanın dijital bankacılık kanalları üzerinden yapabilirsiniz.

Faiz oranları başvuru sonrasında değişiyor mu?

İhtiyaç kredisinin faiz oranları günden güne ve aynı zamanda da bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Kredi puanınıza, yaşınıza, gelir seviyenize ve risk puanınıza bağlıdır. Bu da faiz oranları kişiden kişiye değiştiği için herkesin aynı faiz oranında kredi alamayacağı anlamına geliyor. Kredi almak istiyorsanız kredi puanınızın ve faiz oranınızın hesaplanması faydalı olabilir.

Tüketici finansmanının alternatifleri var mı?


Tüketici kredileri, harcamalarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre şekillendirilen bireysel kredilerdir. Nakit kredi, tüketici kredisine alternatif olarak sunulmaktadır. Kredi kartınız veya kredili mevduat hesabınız üzerinden nakit avans kullanabilirsiniz. Kredili mevduat hesabı veya kredi kartı limiti kapsamında sunulan nakit avanslar, nakit ihtiyacınızı anında karşılayabileceği için avantajlı olarak değerlendirilmektedir. Faizsiz nakit ihtiyacınız varsa bunun yerine ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi ile ihtiyaç finansmanının arasındaki fark!

Tüketici kredileri kişisel ihtiyaçları finanse eder, belirli faiz oranlarıyla sunulur. Tüketici finansmanı da özel sermayeli bankalar tarafından sağlanmakta olup faizsiz prensip esasına dayanmaktadır. Tüketici finansmanı koşulsuz olarak mevcut değildir. Hisse senedi bankalarının tüketici finansmanından yararlanmak için bankanın farklı ihtiyaçlara yönelik ne tür finansal destekler sunduğu konusunda detaylı bir araştırma yapmanız gerekir.

Üç aylık kredi erteleme veya kredi promosyonu var mı?

Her bankanın farklı olarak kredi kampanyaları olabilir. Örneğin bazı bankalar yeni müşterilere faizsiz kredi imkânı sunabilmektedir. Bazı yerler 3 ay erteleme gibi kampanyalar yürütüyor. Bu nedenle bankanın duyurularını takip etmek mantıklıdır.

Nakit avans ile arasındaki fark nedir?

 Nakit avanslarla karşılaştırıldığında tüketici kredilerinin geri ödeme planları daha uzun olabilir. Geri ödemeler 36 aya varan vadelerle yapılabiliyor. Ancak nakit avans çekiminde taksitli ödeme yapılmadığı sürece çekilen tutarın bir sonraki ekstrede ödenmesi gerekmektedir. Nakit avans taksit planları ihtiyaç kredileri kadar uzun olmayabilir. Bir diğer fark ise faiz oranlarıdır. Nakit avans faiz oranları kredi faizlerinden daha yüksek olur. Nakit avansın avantajı herhangi bir evrak gerektirmemesidir.

İhtiyaç kredisi çekmek istiyorsanız bankanıza belirli belgeleri ibraz etmeniz gerekecektir. Nakit avans için kredi kartı yeterlidir. Nakit avans tutarı kredi kartı limitinize bağlıdır ancak ihtiyaç kredilerinde kredi puanınıza bağlı olarak tutar daha yüksek olabilir.

Ekonomi Haberleri