İhtiyaç kredilerinde yeni dönem! O miktardan fazla kredi yok: Bankalardan flaş karar

1 Temmuz'dan itibaren Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından, ihtiyaç kredisi faizleri limiti değişecek. Son verilere göre, yıllık oranı yüzde 41,68 seviyesinde bulunan ihtiyaç kredisi faizlerinin artması bekleniyor. Bununla birlikte, bankaların 70 bin liraya kadar kredi kullandırma sınırlamasının devam edebileceği ifade ediliyor. Bu durumda, ihtiyaç kredisi almak isteyenler daha yüksek faizlerle karşılaşabilecekler ve bankaların verdiği kredi miktarı da sınırlı olabilecektir. İşte ayrıntılar...

Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini beklenenden daha düşük bir oranda artırmasıyla birlikte referans faiz oranları da yükseldi. Dün alınan kararla birlikte 1 Temmuz itibarıyla referans faiz oranı yüzde 1,36 olarak belirlendi ve yıllık bileşik referans faiz oranı yüzde 17,8'e ulaştı. Bu durum, kredi kartı, kredili mevduat hesapları ve ihtiyaç kredilerinde bankaların menkul kıymet tutma zorunluluğundan kaçınabilecekleri anlamına geliyor.

Kredili mevduat hesapları da faiz artışından etkilenebilir. Bankalar, artan faiz oranlarına bağlı olarak kredili mevduat hesaplarında daha yüksek faiz uygulayabilirler. Bu da müşterilerin kredi kullanım maliyetlerini artırabilir.

İhtiyaç kredileri açısından ise, bankaların menkul kıymet tutma zorunluluğundan kaçınabilecek olmaları, kredi verme süreçlerini etkileyebilir. Menkul kıymet tutma zorunluluğunun kaldırılması, bankaların ihtiyaç kredileri için daha fazla likiditeye sahip olmalarını sağlayabilir. Bu da potansiyel olarak ihtiyaç kredilerinin daha kolay ve uygun koşullarla verilmesine olanak tanıyabilir.

FAİZ ORANLARI DA DEĞİŞTİ


Politika faizinin artırılmasıyla birlikte, Merkez Bankası'nın (TCMB) referans faiz oranları yükseldi. Ticari kredi faizi limitleri yüzde 25,04 ile yüzde 32,2 arasına çıktı. İhtiyaç kredisi faizi limitleri ise yüzde 32,2 ile yüzde 35,72 arasına yükseldi. Bu değişikliklerle birlikte kredi faizlerinde artış bekleniyor ve bankaların kredi maliyetleri etkilenecek. Tüketiciler, bu değişiklikleri göz önünde bulundurarak kredi kullanım kararlarını vermelidirler.

İhtiyaç kredisi faizleri, 70 bin liraya kadar olan kredi miktarları için bankaların menkul kıymet tutma zorunluluğundan muaf olmasına olanak sağlıyordu. Merkez Bankası verilerine göre, 16 Haziran haftasında ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 41,68 seviyesinde bulunuyor. Bu oran, referans faiz oranının artırılmasıyla birlikte yüzde 32,2 ile yüzde 35,7 arasında beklenen ihtiyaç kredisi faiz oranı limitlerinin üzerindedir.

Bankacılık sektörü kaynakları, ihtiyaç kredisi faizlerinde artış olacağını ve sektörün 70 bin liranın altında kredi kullandırmayı tercih edeceğini belirtiyor. Bu gelişmelerin kredi faizlerindeki değişikliklere yansımasıyla birlikte bireysel ve ticari müşterilerin kredi maliyetleri etkilenecektir.

TCMB'nin faiz artışı bankaların faiz politikalarını ve kredi ürünlerini etkileyebilir. Kredi kartı kullanıcıları, kredili mevduat hesapları sahipleri ve ihtiyaç kredisi başvurusu yapacak bireyler, bankaların faiz oranlarındaki değişiklikleri ve kredi kullanım maliyetlerini dikkate almalı ve kişisel mali durumlarına göre kararlarını vermelidirler.

Ekonomi Haberleri