Hyundai ve Renault'tan saç baş yolduran kampanya! 400.000 TL'ye ikinci el değil sıfır otomobil satıyor!

2024 yılından itibaren Türkiye'de engellilere yönelik araç alımlarında ÖTV muafiyetinin üst sınırları netleşecek. Yeniden değerleme oranının belirlenmesi doğrultusunda üst limit güncellenmiştir. Konuya ilişkin yeni duyuru yayınlandı.

Yeni düzenleme kapsamında engelliler, motor hacmi 1.600 cc ve altı binek otomobiller, motoru 2.800 cc ve altı olan araçlarla tüm motosikletlere yönelik geçerli olan özel tüketim vergisi muafiyet tutarı yüzde 58,46 artırılacak. Bu artışla birlikte 2023'te 1.004.200 TL olarak belirlenen tavan, 1 Ocak 2024'ten itibaren 1.591.255 TL'ye yükseldi. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi verildi.

"ÖTV muafiyetinde yeni dönem"

Yeni sistemde engellilerin satın aldığı araçlarda ÖTV muafiyetlerine bir üst sınır getiriliyor. Engelliler için belirlenen %90 ve üzerinde st limite kadar özel tüketim vergisi olmadan yeni otomobil satın alınabilecek. Ancak ÖTV istisnasından yararlanmak için aracın beş yıl süreyle satılması veya devredilmesi mümkün değildir. Ancak bu hak beş yıl içinde yalnızca bir kez kullanılabilir.


"Araç değerleme oranı belli oldu"

Araç yeniden değerleme oranı belirlenmesi ve engellilere yönelik araçların azami alım fiyatının artırılması, engellilerin daha yüksek fiyatlarla araç edinmesini kolaylaştırdı. Bu değişiklik engellilerin hayatını kolaylaştıracak. Devlet, engelli insanların hayatlarını kolaylaştıracak otomobillere sahip olmalarına yardımcı olacak.

"Engelli araç alımlarında ÖTV muafiyeti geçerli"

Engelli yeni araç sahiplerine yönelik özel tüketim vergisinden muafiyet, 1600 cc'ye kadar binek otomobiller ve 2800 cc motorlu tüm otomobiller için geçerlidir. Üstelik belli bir aralık dahilinde vergisiz olarak da kullanabileceksiniz. Yeni düzenleme çerçevesinde çeşitli marka modellerinde engellilere yönelik ÖTV'siz fiyatlar da netlik kazandı. Söz konusu araçların fiyatları aşağıdaki gibidir:

* Renault Clio modeli: 402.778 TL

* Hyundai i20 modeli: 400.462 TL

Ekonomi Haberleri