Her alışveriş için zorunlu oldu! Bunu almayana okkalı ceza var

Yeni Yasaya Göre Fiş Almayana ve Fiş Kesmeyene Ağır Cezalar Geliyor! Türkiye'de alışverişlerde fiş almayan tüketicilere ve fiş kesmeyen satıcılara yönelik yeni yasa tasarısı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Vergi uzmanı Abdullah Tolu, bu düzenlemenin detaylarını açıkladı.

Meclis'e sunulan yeni vergi tasarısı, makbuz verilmemesi veya alınmaması halinde ağır cezalar içeriyor. Fatura alamayan tüketiciler 5 bin TL para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca satıcıların makbuz yerine fatura gibi belgeleri kullanması durumunda cezalar iki katına çıkacak.

Vergi uzmanı Abdullah Tolu'ya göre bu düzenlemeyle vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi amaçlanıyor. İlk ihlallerde cezanın 10 bin TL'den başlayacağını, ikinci ihlalde 20 bin TL, üçüncü ihlalde 30 bin TL, dördüncü ihlalde 40 bin TL, beşinci ihlalde 50 bin TL, sonraki ihlallerde ise 100 bin TL'ye çıkacağını açıkladı.


FİŞ ALMAYANA DA CEZA KESİLECEK


Yeni mevzuat, hem makbuz vermeyen satıcıları hem de makbuz almayan müşterileri sorumlu tutuyor. Fiş almadığı tespit edilen müşterilere ise 5 bin lira para cezası kesilecek.

Abdullah Tolu, tasarıda şu hükmün yer aldığını anlattı: Alıcının, satıcının makbuz vermediğini 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirmesi durumunda alıcıya özel bir ceza uygulanmayacak.

Son zamanlarda satıcılar, bazı müşterilerin sahte makbuz sandığı uygun makbuz yerine makbuz gibi belgeler sunuyor.

Bu gibi durumlarda satıcılar iki kat özel cezayla karşı karşıya kalacak. Bu durumlarda ceza miktarı iki katına çıkarılacak.

Ekonomi Haberleri