Fiyat listesi değişti! Asgari ücretli çalışana günlük 187 TL daha!

Milyonlarca çalışan, merakla beklediği 2024 ücretlerini öğreniyor. Özellikle pandemi sonrası birçok sektörde yaygınlaşan uzaktan çalışma uygulamalarıyla birlikte, yol ve yemek ücretleri önemli bir gündem maddesi haline geldi. İşte detaylar...

Gelir Vergisi Kanunu'ndaki maktu had ve tutarlar, yeniden değerleme oranında artırılarak güncellendi. Buna göre, 2024 yılında çalışanlara ödenecek günlük yemek ücreti 170 lira olarak belirlendi. Ayrıca, yol parası istisna tutarı da 56 liradan 88 liraya yükseltildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Genel Tebliğler, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Harçlar Kanunu Genel Tebliği ve Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin Resmi Gazete'de mükerrer sayısında yer alarak yürürlüğe girdi.

YENİ YILLA BİRLİKTE ZAMLAR DA GELDİ


Yapılan düzenlemeyle birlikte, günlük yemek parası istisna tutarı 110 liradan 170 liraya, yol parası istisna tutarı ise 56 liradan 88 liraya çıkarıldı. Böylece, işverenlerin çalışanlarına vergiden muaf olarak ödeyebileceği aylık 4 bin 420 lira yemek parası ve 2 bin 888 lira yol parası belirlendi.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, işverenlerin günlük yemek bedeli tutarında yemek desteği sağlamaları durumunda, devlet bu ödemeleri Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK İşveren Hissesi ve SGK İşçi Priminden istisna tutuyor. Her yıl güncellenen günlük yemek ücreti, 2024 yılında 170 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücretin net tutarı 17 bin 2 TL'ye yükselirken, 2024 kıdem tazminatı brüt asgari ücret tutarına göre belirleniyor. Kıdem tazminatı tavanı ise halen 23 bin 489 lira olarak uygulanıyor. Kıdem tazminatı tabanı, ocak ayında yapılan asgari ücret zammına bağlı olarak en düşük 20 bin 2 liraya yükseldi.

Kıdem tazminatı hesaplamalarında işçinin çalışma süresi, brüt aylık üzerinden yapılan hesaplamalar ve çeşitli sosyal yardımlar dikkate alınıyor. Örnek bir hesaplamaya göre, 10 yıl 3 ay çalışan bir işçi için kıdem tazminatı 55 bin TL olarak belirlendi. Bu miktar, brüt aylık üzerinden yapılan hesaplamaların ardından elde edildi.

Ekonomi Haberleri