EYT'liler bu detayı gözden kaçırdı! Maaşınız eksik bağlanmış olabilir: Başvuran misliyle geri alıyor

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumuyla karşılaşan ve emekli maaşlarının yanlış hesaplandığını düşünen bireyler, bu konuda düzeltme talebinde bulunmak için sosyal güvenlik il müdürlüklerine yazılı dilekçeyle başvurabilirler. Emekli maaşlarının yeniden hesaplanmasının ardından ortaya çıkan fark, emekliye derhal ödenir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli aylığı bağlanma süreçleri devam etmekte ve yaklaşık 200 bin dosya hala incelenmeyi bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu dosyaların hızlı bir şekilde değerlendirilmesi için yoğun bir çalışma yürütmektedir. Yüksek başvuru sayısı, bazı ayrıntıların eksik veya yanlış girilmesine ve dolayısıyla emekli aylığının yanlış hesaplanmasına neden olabilmektedir.

Emekli aylığının yanlış hesaplandığını düşünen bireyler, sosyal güvenlik il müdürlüklerine yazılı bir dilekçeyle başvurarak düzeltilmesini talep edebilirler. Dilekçenin tarihi itibarıyla, yanlış hesaplamalar düzeltilmektedir. Hatanın kaynağını belirlemek amacıyla vatandaşın mı yoksa SGK'nın mı hatasının olduğu değerlendirilir. Eğer hatanın SGK'dan kaynaklandığı tespit edilirse, hesaplanan yeni aylık eski aylıktan yüksekse, bu fark emekliye geri ödenir. Örneğin, aylığı 7.800 TL olarak bağlanan bir emeklinin düzeltme sonrası aylığı 8.200 TL'ye yükseldiyse, her ay 400 TL'lik fark, ekim ayı da dahil olmak üzere kasım ayından itibaren emekliye ödenir.

1999 yılından önce sigortalı olanlar, yaş şartı olmadan emekli olabilirler. Ancak bu hak kazanılmış bir hak olarak kabul edilir ve prim borcunun ödenmesi ve eksikliklerin giderilmesi gereklidir. İşlemleri devam eden ve aylığı henüz bağlanmayan EYT'liler, farklı kurumlarda hizmetlerinin bulunduğu durumlarda, farklı illerde ve sosyal güvenlik merkezlerine başvurabilirler.

Ekonomi Haberleri