EYT bekleyenlere müjde! 2000 yılından sonra sigortalı olanlar bu haberi bekliyordu..

Son dönemde, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasına dahil edilmeyen stajyer ve çıraklar için önemli bir gelişme yaşandı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanan EYT yasası sonrasında staj ve çırak mağdurlarının hakları tekrar gündeme geldi. Peki, stajyer ve çıraklar EYT yasasına dahil mi oluyor? İşte detaylar.

Uzun süredir gündemde olan ve birçok mecrada yetkililere seslenilen EYT yasasında stajyer ve çırakların mağduriyeti sürerken, yeni bilgiler de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Emeklilikte yaşa takılanlar yasasının tamamlanmasının ardından, şimdi de staj ve çıraklık dönemlerini kapsayan bir düzenlemenin yapılması bekleniyor. Stajyer ve çıraklar, çıraklık dönemlerinde sigortalarının emeklilikte geçerli sayılmasını ve emeklilik sürecindeki engellerin kaldırılmasını talep ediyorlar.

Çıraklık ve Stajyerlik Sorunu Nasıl Çözülecek?

Gözler şimdi, yeni Torba Yasa’da staj ve çıraklık dönemlerinde sigortalı olan ancak SGK’ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların da yasaya dahil edilip edilmeyeceği üzerinde. EYT yasasının çıkmasının ardından 5.000 gün prim şartı nedeniyle emekli olamayanların sayısının 100.000’i aştığı biliniyor.

Beklenen Torba Yasa Ne Getiriyor?

Hazırlık aşamasında olan yeni Torba Yasa ile stajyer ve çıraklar için de bir düzenleme yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeyle birlikte, 4.5 milyon EYT’li vatandaşın 1 milyon 800 bini emekliliğe kavuşurken, staj ve çıraklık döneminde sigorta primi ödeyenlerin de mağduriyetinin giderilmesi planlanıyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Konuyla ilgili uzmanlar, yeni düzenlemenin, staj ve çıraklık dönemlerinde sigortası olan vatandaşların emekliliğe daha erken kavuşmalarını sağlayabileceğini belirtiyorlar. Bunun yanı sıra, yeni yasal düzenlemenin ekonomik anlamda da olumlu yansımalarının olacağına işaret ediliyor.

Son olarak, staj ve çırak mağdurlarının yaşadığı bu süreçte, gelişmeler yakından takip ediliyor. Uzmanlar, Torba Yasa’nın çıkmasıyla birlikte staj ve çıraklık sorunun çözüme kavuşacağını belirtirken, vatandaşlar da umutla bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Bu süreçte staj ve çırak mağdurlarının haklarını aramaya devam etmeleri ve gelişmeleri yakından takip etmeleri öneriliyor. EYT yasasının detayları ve staj çıraklık sorunun nasıl bir çözüme kavuşacağı konusunda merak edilenler, yasanın çıkmasıyla birlikte netlik kazanacak.

Ekonomi Haberleri