Ev sahiplerine hükümet şoku! Artık şakkadanak kiradan kesilecek

Ev sahiplerini üzen haber! Ev sahipleri aldığı kiralarından yüzde 20 'sini vergi olarak devlete ödeyecekler. Tabii bu iddia doğruysa...

Ev sahiplerinin yıllık kira vergisinin aylık olarak alınabileceği fikri ciddi tartışmalara yol açtı. Bu planın hayata geçmesi halinde devlet, ev sahiplerinin aylık kira gelirlerinin yüzde 20'sini tahsil edecek.

Bankalara yatırılan kiranın yüzde 20'sinin vergiden düşülmesi, geri kalanının ise ev sahiplerine verilmesi tartışılıyor. Eğer bu raporlar doğruysa, milyonlarca ev sahibi artık yıllık kira vergisini aylık olarak ödemek zorunda kalacak.


KİRA VERGİSİ OTOMATİK VERGİYE Mİ DÜNÜŞÜYOR

Ev sahiplerinin yıllık beyannameye dayalı kira vergisi (Gayrimenkul Sermaye Kazanımı-Gmsi) otomatik vergi sistemine geçebilir. Hükümetin vergi paketi kapsamında kiracılar aylık kiralarını doğrudan bir banka hesabına yatıracak.


Yeni düzenlemeye göre banka, hesaba yatırılan kira bedelinin yüzde 20'sini (1/5) vergi olarak keserek Maliye Bakanlığı'na aktaracak. Geri kalan kısım daha sonra ev sahibinin hesabına aktarılacak. Bunun sonucunda örneğin evini ayda 10.000 TL'ye kiraya veren bir ev sahibinin aylık kira geliri 8.000 TL'ye düşecek.

Halihazırda kira gelir vergisi yıllık olarak bir önceki yılın kazançları üzerinden ödenmektedir. Vergiye tabi tutar, toplam gelirden yıllık olarak düzeltilmiş muafiyet düşülerek belirlenir ve geri kalanına %15'ten başlayan vergi uygulanır. Yeni düzenlemelerin 2025 yılından itibaren kira gelirlerine uygulanması bekleniyor.


Ekonomi Haberleri