Ev sahipleri sevinecek, kiracılar kahrolacak! TÜFE oranında kira zammını unutun: Yeni sistem başlıyor!

Türkiye'de kira artışlarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Son dönemde yapılan açıklamalara göre, kiralara yılda iki kez zam yapılması kararı alındı. Bu karar, 1 Eylül 2023 itibarıyla yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk sisteminde yapılan bir davanın ardından duyuruldu. Davanın sonuçları, kiracılar ve ev sahipleri için kritik bilgiler sundu. İşte konuya dair detaylar...

Türkiye'de kiralara yapılacak zam oranlarıyla ilgili yeni açıklamalar dikkat çekti. 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk sistemi kapsamında, birçok kira uyuşmazlığı mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşturuldu. Ancak iki davanın sonucu, özellikle dikkat çekti.

KİRA ARTIŞLARI YENİ DÜZENLEMEYLE KONTROL ALTINA ALINDI


Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri (TURAMEP) Sözcüsü Avukat Dr. Umut Metin, bu davaların arabuluculuk süreci sayesinde nasıl olumlu sonuçlandığını vurguladı. Metin, "Arabuluculuk, kira uyuşmazlıklarında yürürlüğe girdiği için adliyelerdeki yoğunluğu azalttı ve toplumun dava süreçlerini engelledi. Bu sistem, mevcut davaların ortadan kaldırılmasında ve adliyelerdeki yükün azaltılmasında büyük fayda sağladı" şeklinde değerlendirdi.

Bir kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlık, kira bedelinin piyasa koşullarının gerisinde kalmasıyla ilgiliydi. Ev sahibi, mevcut piyasa koşullarında kiranın 6 kat arttığını belirterek kira artışı talep etti. Yapılan arabuluculuk sonucu, kiracı ve ev sahibi arasında bir anlaşmaya varıldı. Buna göre, kira bedeli ilk 6 ay için 4 bin liradan 8 bin liraya, kalan 6 ay için ise 14 bin liraya çıkarıldı. Bölgedeki güncel kira bedelinin ise 25 bin lira civarında olduğu ifade ediliyor.

Avukat Merin, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Kira bedeli yıl içinde kademeli olarak iki defa artırılarak piyasa kira bedellerine yakın bir seviyeye getirildi. Taraflar, bu anlaşmadan memnun kaldı. Kiracı, kirasının düşük olduğunu biliyordu ve mülk sahibi emekli bir vatandaş olarak ekonomik koşullara uygun bir kira bedelinin belirlenmesini önemli buldu. Arabuluculuk sayesinde taraflar daha iyi bir anlayışa sahip oldu."

Ekonomi Haberleri