Ev sahibi ve kiracılar karalar bağlayacak! Çıkmaza giren bu parayı ödemek zorunda

Arabuluculuk faaliyetlerinde geçerli olan ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak güncellendi. Saat ve kişi bazında belirlenen ücretler, özellikle ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. İşte detaylar...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren arabuluculuk faaliyetlerinde ücret tarifesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Saat ve kişi bazında değişen fiyatlar, özellikle kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor.

Kira Uyuşmazlıklarına Özel Tarife: Dikkat Çeken Detaylar

Tarifede en dikkat çeken konu, kira uyuşmazlıkları nedeniyle arabuluculuk faaliyetine ödenecek ücret oldu. Kira anlaşmazlıkları, zorunlu arabuluculuk sistemi kapsamına alınmıştı. Yeni tarifeye göre, bir saatlik ücretler şu şekilde belirlendi:

  • 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına 580 lira
  • 3-5 kişinin taraf olması durumunda 1200 lira
  • 6-10 kişinin taraf olması durumunda 1300 lira
  • 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 1400 lira

Diğer Uyuşmazlıklara Genel Bakış: İlamsız İcra Yoluyla Tahliye Hariç

Tarifede, kira uyuşmazlıklarının yanı sıra ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıkların da arabuluculuk kapsamına alındığı belirtiliyor. Ancak ilamsız icra yoluyla tahliye dışında kalan kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, arabuluculuğa tabi tutuluyor.

İtirazın İptali ve İstirdat Davaları da Kapsamda

Tarife, ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda da geçerli. İtirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenleniyor.

Taşınmaz Devri ve Sınırlı Ayni Hak İhtilafları

Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, artık ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getirildi. Bu noktada Türkiye'nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin iç hukukla uyumunu sağlamaya yönelik düzenlemeler yapıldı.

Uyuşmazlığın Asıl Tarafına Yükümlülük

Tarife ile uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ve son tutanak hakkında bilgilendirilmesine yönelik arabulucuya yükümlülük getirildi.

Yenilenen tarifeyle birlikte arabuluculuk ücretlerindeki değişiklikler, vatandaşların kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda daha bilinçli adımlar atmalarını sağlamayı hedefliyor.

Ekonomi Haberleri