Ev almak isteyenlere büyük şok! BDDK sınırı çizdi: Artık daha üstü verilmeyecek

BDDK, ikinci ev almak isteyenlere bir kısıtlama getirdi. Yalnız yüzde 22 buçuğu için kredi çekilebilecek! İşte detaylar...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde önemli değişiklikler yapma kararı aldı. BDDK'nın 25 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla alınan makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde, ikinci ve sonrası konut alımlarında tüketicinin, kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir adet konuta sahip olması gerekmektedir. Bu şartı sağlayan kişiler için konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan BDDK, 5 milyon TL değerindeki bir konutun, ikinci tapulu ev olarak alınması durumunda, evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullanılabileceğini belirtti.


Ayrıca, konut edinme amacıyla kullanılan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan krediler için de yeni bir düzenleme getirildi. Bu tür kredilere ilişkin sermaye yeterliliği hesaplamasında, standart yaklaşım yerine yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak.

Öte yandan, ilk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi.

BDDK'nın aldığı bu kararın amacı, finansal istikrarı koruma ve kredi verme süreçlerini daha dengeli bir şekilde yönetme çabalarını yansıtmaktadır. Bu yeni düzenlemeler, ev alacak kişilerin ve bankaların kredi işlemlerini etkileyecek gibi görünmektedir.

Ekonomi Haberleri