En düşük emekli maaşına hükümet ayarı! O rakam emeklilere sonunda oh çektirecek

2024 yılında uygulanan emekli maaş artışı, emekliler tarafından yetersiz olarak değerlendirilmişti. Şu anda gündemde olan yeni düzenlemelerle, emeklilere yönelik "sosyal yardım" desteği artırılacak. Kulis bilgilerine göre, emekli maaşlarına yapılacak zam için ayrılan 498 milyar liralık bütçe, sosyal yardım ödeneklerinden karşılanacak. Eğer en düşük emekli maaşı alan bireyler belirlenen kriterleri sağlarlarsa, sosyal yardım desteğiyle ev halkının toplam geliri asgari ücret seviyesi olan 17.002 liraya çıkarıl

Emekli vatandaşların maaşlarında iyileştirmeler yapılması için çalışmalar hız kazandı. Ekonomi yönetimi, bu konuda farklı alternatifler üzerinde yoğunlaşıyor. Gündemdeki senaryolardan biri, emeklilere ev halkı düzeyinde ek mali destek sunulması yönünde. Planlanan bu destekle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinden emeklilere yönelik sosyal yardım paketleri oluşturulacak. Asgari ücret düzeyinin altında geliri olan emeklilere, yaşam giderlerini karşılamaları amacıyla yakıt, doğal gaz, elektrik, su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlar için nakit yardımı sağlanması öngörülüyor.

YARDIMDAN YARARLANMAK İÇİN ARANAN KRİTERLER NELERDİR?

Yeni Şafak gazetesindeki habere göre, emekliler için sunulan mali destek programından yararlanmak isteyenler, ek bir gelir kaynağı olmadığını ve kiralık bir konutta yaşadıklarını kanıtlamaları durumunda, nakit yardım alma hakkı elde edecekler. Seçimlerin ardından yapılacak değerlendirmeler sonucunda, bu düzenlemenin Meclis’e sunulması öngörülüyor. Bu düzenleme ile emekli, dul ve yetim maaşı alan ailelerin toplam geliri 17.002 lira düzeyine çıkarılacak. Düzenlemeden faydalanacak emeklilerin başka bir gelir kaynağı olmaması ve kira ödeyerek yaşaması gerekecek. Belirtilen koşulları karşılayan emeklilere sağlanacak yardımlar, nakit yerine ayni yardım olarak verilecek. Emekli maaşlarındaki iyileştirmeyi amaçlayan bu adımlar, sosyal yardım için ayrılan genel bütçenin 498 milyar liralık kısmının kullanılmasıyla finanse edilecek.


Türkiye’de emekli sayısı 16,5 milyonu bulurken, bunlardan yaklaşık 3 milyonu ayda 10 bin ile 17 bin lira arasında maaş almaktadır. Yeni düzenlemelerle, maaşlar arasındaki bu büyük farkın azaltılması hedefleniyor. Kiracı olan ve yalnızca emekli maaşı ile geçinen bireylerin gelirlerinin artırılması amaçlanmakta. Toplumun farklı kesimlerinden gelen gelirlerin emeklilere de aktarılmasını sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, "Tek geliri 10 bin lira ise bir emeklinin hanesinde sıkıntı var, demektir biz bu alana da müdahale etmek zorundayız. Yeni dönemde en alt hane gelir seviyesine göre, emeklinin durumunu düzeltecek bir çalışma yapmak durumundayız. Bu çerçevede, emeklilerin aylık gelirinin dışında ikinci bir gelirinin olup olmadığının sorgulanması gerekiyor. Kirada oturuyorsa ve ikinci bir geliri yoksa, yani şartlardan herhangi birini yerine getiriyorsa o kişiye sosyal destek sağlanabilir." ifadelerini kullandılar.

Ekonomi Haberleri