Emeklilikte prim günü düşüyor! 3600 günle emekli olabilirsiniz

Çalışanların erken emekli olması için yeni fırsatlar ortaya çıkıyor. Bu kapsamda sigorta primleri eksik olanların 3.600 gün sonra emekli olacakları açıklandı.

Türkiye'deki emeklilik sistemi, prim gün sıkıntısı çekmeyen çalışanlara kısmi emeklilik imkanı sunarak erken emeklilik fırsatlarının önünü açıyor. SGK'nın sunduğu bu fırsatlar, işsizlik gibi nedenlerle katkı günlerini tamamlayamayanlara yönelik büyük fayda sağlıyor.

Türkiye'deki emeklilik sistemi, çalışanlara çeşitli olanaklar sunarak hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) özellikle prim gün sayısı düşük sigorta alıcılarına yönelik sunduğu özel olanaklar, birçok çalışanın erken emekli olmasına yardımcı oluyor.

Bazı dönemlerde işsiz kalan ya da yeterli prim gününü tamamlamayan çalışanlar, SGK'nın sağladığı emeklilik fırsatlarından faydalanarak emeklilik hayallerini gerçekleştirebiliyor.

Kısmi emeklilik ne demek?


Kısmi emeklilik, SGK tarafından prim ödeme gün sıkıntısı olmayan çalışanlara sağlanan emeklilik şeklidir. Bu sistemde hizmet yılı ve sigorta türüne göre belirlenen 3.600, 4.500 veya 5.400 gün primle emekli olabilirsiniz. Özellikle işsizlik gibi nedenlerle ikramiye günlerini tamamlayamayan çalışanlara yönelik oldukça pratik olan bu uygulama, onların daha erken yaşta emekli olmalarına olanak sağlıyor.

EMEKLİLİK YAŞI ŞARTI

Kısmi emeklilikten yararlanmak isteyen işçiler için en önemli koşul belli bir yaşa gelmiş olmaktır. Türkiye'de emekli olma yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tır. Bu yaş koşulunu sağlayan sigortalılar SGK'ya başvuru yaparak emeklilik işlemlerini başlatabilirler ve aynı zamanda da kısmi emeklilik haklarını kullanabilirler.

PRİM GÜNÜ ŞARTI

Kısmi emeklilikte prim gün sayısı çalışanın sigorta türüne göre değişmektedir. Emeklilik Gündemi (EYT) kapsamına girmeyenler için 3 bin 600 ikramiye gün ile emekli olmak mümkünken, EYT kapsamına girmeyen SSK'lılar için bu rakam 4 bin 500 olarak belirlendi. Bu koşulları sağlayanlar ikramiye süresinin tamamını tamamlamadan emekli olma seçeneğine sahiptir.

Ekonomi Haberleri