Emeklilik Planı Yapanlara Önemli Not: Borçlanma İçin Kritik Uyarı! Zaman Hızla Tükeniyor!

Asgari ücrete yapılacak zam, borçlanma maliyetlerini de artıracaktır. Aralık ayı bitmeden borçlanma başvurusu yapanlar, Ocak ayında yapılacak zamdan etkilenmeyeceklerdir.

Emekli olmak için prim eksikliği olan sigortalılar, doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanma gibi seçeneklerden yararlanabilmektedir. Borçlanmalar, brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır.

2023 yılı için brüt asgari ücret 13 bin 414 lira olarak uygulanmaktadır. Buna göre bir aylık doğum ve askerlik borçlanması için 4.292 lira ödenirken, yurt dışı borçlanma için ise 6.036 TL ödenmektedir.

2024 yılı için geçerli olacak asgari ücret, Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında belli olacaktır. Asgari ücret artışları genellikle enflasyona göre yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıllardaki artışlara bakıldığında, artışların çoğunlukla enflasyonun üzerinde yapıldığı görülmektedir. 2024 yılı için masaya gelecek enflasyon rakamları tahmini olarak yıllık yüzde 65 oranında, 6 aylık ise yüzde 38 civarında olacaktır. Buna göre asgari ücretin yüzde 40 ila 50 arasında artması öngörülmektedir.

Asgari ücrete yapılacak bu artışlar, borçlanma maliyetlerini de yüzde 40 ila 50 oranında yukarı çekecektir. Ancak bu masraftan kurtulmanın yolu bulunmaktadır.

Emeklilik primine ihtiyacı olanlar, eğer borçlanma başvurularını Aralık ayının sonuna kadar yaparlarsa, 2023 yılına ait asgari ücrete göre ödeme yapacaklardır. Eğer başvuru Ocak ayına kalırsa, bu kez belirlenen yeni asgari ücrete göre rakam ortaya çıkacaktır.

Yüzde 40 ila 50 arasında bir artış düşünüldüğünde, 2 yıllık bir çocuk borçlanmasında 50 bin liranın üzerinde bir fazladan para ödeme durumu ortaya çıkacaktır.

Bugün aylık borçlanma miktarı 4.292 TL olarak uygulanmaktadır. Eğer asgari ücret yüzde 40 artarsa, bu rakam 6.009 TL'ye, yüzde 50 artış olursa 6.435 TL'ye yükselecektir.

Aylık fazladan ödenen para 2 bin lirayı geçecektir. 1 yıllık borçlanan birisi Aralık ayında başvurursa 51.504 TL öderken, Ocak'ta başvurduğunda yüzde 40 artışta 72.108 TL, yüzde 50 artışta ise 77.256 TL ödeyecektir.

Rakam, 2 yıllık bir çocuk borçlanmasında daha da artacaktır. Bugün bir çocuk borçlanması 103.008 TL iken, yüzde 40 artışta 144.216 TL, yüzde 50 artışta ise 154.512 TL'ye çıkacaktır.

Dolayısıyla, bir çocuk borçlanacak olan bir anne Aralık ile Ocak arasında 51 bin lirayı geçen bir fazla para ödemek zorunda kalacaktır. Bu yüzden Aralık ayı bitmeden borçlanma başvurusu yapmak gerekmektedir.

Borçlanmalarda öncelikle başvuru yapılmalıdır. Bu nedenle şu anda ödeme gücü olmayan birisinin de borçlanma başvurusu yapmasında fayda bulunmaktadır. Başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu başvuruyu inceleyip size bir ödeme emri gönderecektir.

Bu ödeme emri, bir ayı bulabilmektedir. Daha sonra da 2-3 aylık bir ödeme süresi bulunmaktadır. Bu nedenle Aralık ayında başvuran bir sigortalının ödeme durumu Mart ayını bulabilmektedir. Ödeme zamanı geldiğinde eğer ödenemezse, başvuru iptal edilmekte ve yeniden başvurulması gerekmektedir.

Borçlanma başvurusu için yapılması gerekenler şunlardır:

e-Devlet şifresi TC kimlik numarası Cep telefonu numarası Borçlanma başvurusu için şu adımları takip edebilirsiniz:

e-Devlet'e giriş yapın. “Sosyal Güvenlik Kurumu” sekmesine tıklayın. “Borçlanma İşlemleri” sekmesine tıklayın. “Borçlanma Başvurusu” sekmesine tıklayın. Borçlanma türü ve süresini seçin. Gerekli bilgileri girin ve başvurunuzu tamamlayın

Ekonomi Haberleri