Emeklilik hakkınız elinizden gidebilir! Kontrol etmeyenlerin başı çok ağrıyacak

Çalışan birçok insan, bir süre çalışmanın ardından ne zaman ve hangi koşullar altında emekli olmaları gerektiğini araştırıyorlar. Emeklilik tarihleri ​​artık e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecek. Ancak bazı hallerde emeklilik hayali gerçekleşmemektedir. Birçok çalışanın bu durumdan haberi yok. Emekliliği zorlaştıran durumlar hakkında detaylı bilgiler haberimizde..

Emekli olmayı planlayan kişiler maaş artışlarını görmek için Temmuz ayına kadar bekleyebilirler. Temmuz ayı zammı ile birlikte emeklilere artırılan tutar üzerinden ilk kez ödeme yapılacak.

Mali Müşavir Onat Benlioğlu, emeklilik hayali kuranlara emeklilik başvurularının reddedilebileceğini duyurdu. Benlioğlu, bu kapsamda emeklilik başvurusunun geçersiz olacağı her durumu anlattı.

ŞİRKET ORTAĞI OLANLAR LÜTFEN DİKKAT!

Bir şirketin ortağı ve aynı zamanda da şirketin çalışanı sayılıyorsa emeklilik başvurusu reddedilir. Emekliliğin iptal edilebileceği başka durumlar da vardır. Bunlar;

* Hesabınızdan yanlışlıkla üçüncü bir şahsın priminin kesilmesi durumunda emekli maaşınızı alamazsınız ve başvurunuz reddedilir.

* Bağ-Kur sigorta primlerini ödememe borcunuz varsa,

* Birden fazla işte çalışıyorsanız ve ayda 30 günden veya yılda 360 günden fazla çalışma süreniz varsa, ikramiyenizden herhangi bir ek gün kesintisi olmadan istediğiniz ikramiye günlerine ulaştıysanız,


* Bir şirkette çalıştığınızı iddia ederken aslında çalışmadıysanız ve sicilinizde S-K-I harfleri bulunuyorsa,

* İlk işinize 18 yaşını doldurmamış bir anne veya baba ile başlıyorsanız,

* Emeklilik için başvurduğunuz statüye ilişkin prim gün sayısına son 2520 gün içerisinde ulaşmadıysanız,

* Türkiye'de yurt dışında kaldığınız süre içerisinde sigortalı olarak kayıt yaptırırsanız,

* Yurt dışında yaşıyorsanız ve isteğe bağlı şartları taşımadan isteğe bağlı sigorta primi ödüyorsanız,

* Askerliğiniz sırasında sigortalı çalıştıysanız,

* 28 Şubat 2011 tarihinden önce kendi adınıza ticaret veya ortaklık yaparken başka bir şirkette sigorta yaptırmışsanız ,

* Bağ-kur'a borcunuz bulunurken emeklilik başvurusunda bulunursanız emeklilik başvurunuz reddedilecektir.

MUTLAKA KONTROL ETMELİSİNİZ

Mali Müşavir Onat Benlioğlu, emeklilik başvurusunda bulunmak isteyenlere şu uyarıda bulundu:

"Emeklilik başvurusu yapmadan önce lütfen primlerinizi kontrol edin ve bu yazılı sebeplerden bir veya birkaçına sahipseniz tutarı kadar SGK primi ödemeniz gerekecektir. Askerliğe dönüş ikramiye günleri, doğum ödeneği, devamsızlık ödeneği ya da bunlar yoksa şirkette SGK üyesi olarak veya şirket dışında çalışmak, size yokluğunuz kadar veya daha fazlasını kazandıracaktır. Ancak teminattan yararlanabilmek için sigorta prim ödemesini tamamlamanız ve sonrasında emekli maaşı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir."

Ekonomi Haberleri