Emeklilerin aklı başından gidecek! Çift zam için bu formüle dikkat

Meclisin açılmasından sonra emekli maaşlarının ne kadar artacağı en çok merak edilen konulardan biri oldu. İşte masadaki o iki formül....

EMEKLİ ZAMMI İÇİN MASADAKİ FORMÜLLER HEYECANLANDIRDI

Dört gözle beklenen meclis açıldı ve bir çok kişinin merakla beklediği emekli maaşları ile ilgili olarak gözler meclise çevrildi. Bir çok kişi buna göre Kasım ayında maaşlarının artmasına kesin gözü ile bakar oldu. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 seviyesine çıkarılmasından sonra

Yeni zam için bir çok formül var. Ocak zammı ile birlikte emeklililerin maaşlarının kaç para olacağı en çok merak edilen konular arasında yerini alırken. Masada ise bir çok formül bulunuyor. Emekli maaşlarının daha da yükselecek olması bir çok emekliyi de heyecanlandırıyor.

İşte detaylar…

Emekli zammında yeni yapılacak olan zam ile birlikte devlet önemli bir açıklamada da bulundu. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra ise emekli maaşlarının da hesabında değişiklik oldu. Emeklilerin alacağı zam enflasyon verilerine göre şekillendiği için bir çok kişiyi bu haber oldukça ilgilendiriyor.

MECLİSTE ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da çalışmalarını sıklaştırdı. Emekli maaşları ile ilgili düzenlemeler bakanlık tarafından öncelikli listeye alınırken milyonlarca emekli de dört gözle bakanlığın çalışmalarını tamamlamasını bekliyor. Kasım ayı ise de bu maaşların belirlenmesi için kritik aylardan biri. Son aşamada enflasyon verilerinin bu maaşları etkileyeceği de bekleniyor. Son olarak emeklilerin taban aylığında ciddi zam olmasının ardından hazine desteğide önemli ölçüde genişletildi.

EMEKLİLER İÇİN İKİ FORMÜL VAR

İlk formüle göre genel seçimlerin ardından ekonomik anlamda ciddi adımların atılması ile birlikte emeklilerin en düşük maaşı 7 bin 500 olarak belirlenmişti. Buna göre emeklilere verilen hazine desteğinin de arttrılması en güçlü olasılıklardan biri olarak duruyor. Buna göre emekli maaşlarına 2 bin ila 3 bin arasında bir zam yapılması planlanıyor. Bu da emekli maaşlarının 10 bin e tamamlanması anlamına geliyor.

İkinci formülde ise emeklilere de tıpkı memurlarda olduğu gibi bir seyyanen zam yapılması planlanıyor. Bu zam ise yine 2 bin ila 3 bin arasında değişecek.


OCAK AYINDA MAAŞLARA YENİDEN ZAM

Emekli maaşı zammı için yeni düzenleme 2023 yılı sonunda yasaya geçecek. Buna göre en geç kasım ayında emekli maaşının belirlenmesi için masaya oturulacak. Buna göre de Ocak ayı itibari ile emekliler yeniden maaşlarına zam alacak.

Ocak ayı sonrası için de asgari ücret, memur ve emekli maaşları yeniden belirlenecek. Hükümet kanadında ise bunun içinde yeni bir sistem oluşturulması gündemde. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde vatandaşların yüzünü güldürecek gelişmelerin olacağını belirtti. Şimşek maaşların enflasyon beklentisine göre şekilleneceğinin de altını çizdi.

Merkez Bankası’nın anketine göre yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Buna göre 2023 yılının 2. yarısı için enflasyon yüzde 39,61 olacak. Örnek vermek gerekirse 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaş bu hesaplara göre 13.961 TL alacak.Bu rakama yüzde 4’lük ek ödeme de yansıyınca emeklilerin alacağı maaş 14.519 TL’ye çıkacak.

Ekonomi Haberleri