Emekli ve memura kallavi zam! Maaş rakamları sil baştan değişecek!

Emeklilere ve memurlara yönelik artışlara ilişkin en güçlü iki senaryo sırasıyla hesaplandı. Peki Ocak 2025'te emekli ve memurlara yönelik artış ne olacak? İşte o hesaplanan rakamlar..

Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde bu yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini açıkladı. Bu tahminin ardından maaş ve emekli maaşı artışları için hesaplamalar yeniden yapıldı. SSK ile Bağ-Kur'un emekli maaşı artış oranı altı aylık enflasyon oranına göre hesaplanırken, memur maaşları enflasyon ile toplu sözleşmedeki artış arasındaki farka göre belirleniyor. Emekli ve memur maaşlarına ise Ocak 2025'te tekrar zam yapılacak; Geçtiğimiz gün açıklanan yıl sonu enflasyon tahmini önemli bir gösterge niteliğinde.

Temmuz ayı başında 6 aylık enflasyon yüzde 24,73 olurken, SSK ve Bağ-Kur'daki emekliler bu seviyede enflasyon artışı yaşadı. Artan toplu sözleşmeler nedeniyle memur ve emeklilerde yüzde 19,31 oranında artış gerçekleştirildi.

Ocak ayında hem memurlar hem de tüm emekliler için sosyal pay dahil artış yüzde 49,25 olurken, yıllık artış yüzde 86,16'ya ulaştı. Temmuz ayında açıklanan enflasyonla birlikte yedi aylık enflasyon oranı %28,76 oldu.

Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunda daha öncesinde yüzde 38 olarak öngördüğü 2024 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini korudu. En yüksek enflasyon tahmin aralığı %42 olarak belirlendi. Endeksin yıl sonunda belirlenen %38 ve %42 seviyelerine göre hareketi aynı zamanda 6 aylık enflasyon oranını da gösteriyor.

OCAK 2025 MEMURLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?


Sonuç olarak, Merkez Bankası'nın yıl sonundaki %38'lik tahmini gerçekleştiğinde, memurlar ile emekliler enflasyon farkının yalnızca çok küçük bir kısmını alacaklar. Memur ve emeklilere yönelik Ocak toplu sözleşme zammı yüzde 6 olacak.

Yüzde 38'lik tahmine göre memur ve emeklilerdeki artış enflasyon farkı dahil yüzde 6,62 olacak. Yukarıdaki yüzde 42'lik çerçevenin yakalanması durumunda bu sefer memur ve emeklilerdeki artış oranı yüzde 9,70 olacaktır.

Söz konusu iki tahmin sonucunda ise, SSK ve Bağ-Kur'dan maaş alan emeklilerin 6 aylık enflasyon artışı da ortaya çıktı. SK ve Bağ-Kurlular son 6 ayda enflasyon oranında zam aldı. Bu çerçevede üzde 38'lik tahmin kapsamında 6 aylık enflasyon yüzde 10,65 olacak. Bu da emeklilerin maaş oranını artıracak.

Enflasyon yüzde 42'nin üzerinde kalırsa 6 aylık artış bu sefer yüzde 13,95 olacak. Bu tahminler ise bu dönemde oluşan enflasyona bağlı olarak yeniden şekillenecek. Ancak nihai artış 3 Ocak'ta yayınlanacak Aralık enflasyonuyla gelecek.

Ekonomi Haberleri