Emekli maaşlarına köklü düzenleme! Az önce duyuruldu: Cumhurbaşkanı jesti geldi

SSK, BAĞ-KUR ve tarım emeklileri temmuz ayında yapılması düşünülen maaş artışlarını bekliyor. İlk altı aydaki enflasyon oranına göre baz maaşınız önemli ölçüde artacaktır.

Bu yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanması, milyonlarca emeklinin Temmuz ayında alacakları maaş artışını sabırsızlıkla beklemesine neden oldu. Artışın temel ücretlerde önemli değişikliklere yol açması bekleniyor, ancak emekli maaşlarının açlık sınırının altında kalması emekliler arasında büyük endişe yaratıyor.

EMEKLİLERİN BEKLENTİLERİYLE GEÇİM SIKINTISI

Türkiye'de açlık sınırının asgari ücreti aştığı dönemde emekli maaşı 10 bin lira civarındaydı, yani açlık sınırının yarısından azdı. Geçtiğimiz pazar günü Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ankara Anadolu Meydanı'nda düzenlediği “Büyük Emekli Mitingi”nde yüzbinlerce emekli maaşlarının yetersizliğinden şikayet ederek sesini duyurmuştu.

KÖK MAAŞLARIN ARTIŞI


Temmuz ayındaki artışla birlikte emeklilerin temel maaşlarında da değişiklik yapılacak. Yılın ilk altı ayına ait enflasyon farkının ortaya çıkması durumunda mevcut asgari maaş buna göre güncellenecek. Örneğin temel maaşı 6.000 lira olan emeklinin maaşı, 10.000 liraya 4.000 lira eklenerek tamamlanacak. Yüzde 25'lik artışla asıl maaş 7 bin 500 liraya çıkacak, devlet katkısı ise 4 bin liradan 2 bin 500 liraya düşecek.

ENFLASYON VERİLERİYLE BEKLENTİLER

Açıklanan enflasyon verilerine göre asgari ücrete yansıyan dört aylık kümülatif artış oranı %18,70 oldu. Mayıs ve Haziran ayına ait enflasyon verilerini eklediğinizde Temmuz ayında baz maaşınızın ne olacağını ortaya çıkaracaksınız.

Temel maaşı düşük olan emekliler devletten 10 bin liraya kadar maaş alacak. Mesela 6 bin lira asli maaşı olan bir emekli vatandaşa yüzde 25 zam yapılırsa asıl maaşı 7 bin 500 liraya çıkacak. Dolayısıyla devlet 4 bin lira değil de 2 bin 500 lira eklerse maaş yine 10 bin liraya tamamlanacak.

Emekliler temmuz ayında alacakları maaş artışlarını merakla bekliyor. Maaş artışları yoluyla temel maaşın artırılması, emeklilerin mali sıkıntılarının bir kısmını hafifletebilir. Ancak enflasyonun yüksek olduğu bu süreçte emeklilerin beklentilerinin ne ölçüde karşılandığı artış oranından açıkça görülüyor.

Ekonomi Haberleri