Emekli maaşlarına ilişkin zam açıklaması: 8 bin 77 TL'lik ek ödemeyle ilgili gelişmeler

Emeklilikte zam tartışması devam ediyor. Memur maaşlarına yapılan 8 bin 77 TL'lik zamın emekli maaşlarına yansıtılmaması eleştiriliyor. Detaylar haberimizde.

Bugün Türkiye'de memur maaşlarında zam oranları açıklandı. Zam haberinin ardından önemli bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada, 8 bin 77 TL'lik ilave ek ödemenin emeklilik maaşlarına da yansıtılması gerektiği belirtildi.

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası, sosyal medya hesabı üzerinden yapılan zam açıklamasında bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2023 yılının ikinci yarısı için kamu görevlilerine yapılacak zam oranlarıyla ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Buna göre, 2023'ün ilk 6 ayında meydana gelen yüzde 11,77 oranındaki enflasyon farkı ve 2021 yılı toplu sözleşmesinde yer alan yüzde 6'lık artışa (toplamda yüzde 17,55) ek olarak 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam yapılarak en düşük dereceli memur maaşı 22 bin TL seviyesine yükseltildi.

Ancak verilen 8 bin 77 TL'lik seyyanen zamın taban aylık üzerinden değil, ilave ek ödeme şeklinde gerçekleştirilmesi ve emekli maaşlarına yansıtılmaması, çalışırken alınan maaş ile emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyüterek emeklileri zor durumda bırakan bir uygulama olarak nitelendirilmektedir.

Ekonomik gelişmeler ve memurların alım gücündeki azalma göz önüne alındığında, ilave ek ödemenin emeklilik maaşlarına yansıtılmayacağı düşünüldüğünde, bu zam artışını olumlu bulmak ve kabul etmek mümkün değildir. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine yükseltilmesi için belirlenen kriter, en düşük işçi maaşı olarak belirlenmiştir. Oysa işçi maaşlarına yapılan zam Ocak 2023'ten itibaren geçerli olup, tüm ödemeler emeklilik maaşlarına da yansımaktadır.

Ekonomi Haberleri