Emekli maaşları bu kez yüz güldürecek! Masadaki iki formülden biri gerçek olacak: İşte o rakamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Emeklilere daha konforlu bir yaşam sağlayacak çözümler geliştiriyoruz ve bunları hemen hayata geçireceğiz'' sözleri sonrasında 16 milyon emekli vatandaş Ocak 2024 zammını merak etmeye başladı.

Emekli maaşının hesaplanmasında temel maaş, temel maaş ve sosyal katkı dahil olmak üzere çeşitli formüller mevcut ancak bunlar arasında iki formül öne çıkıyor. Temel emekli maaşının ve asgari emekli maaşı tutarının (7.500 lira) artırılmasına yönelik bir plan düşünülüyor.

İlk formülde emekliler, temmuz ayında olduğu gibi sosyal yardım oranı ve enflasyon oranında ek maaş artışı görecek. İkinci formüle göre temel emeklilik maaşı doğrusal olarak artıyor. Asgari emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarılsa da yaklaşık 6 milyon emeklinin temel emekli maaşı bu tutarın altında kalıyor. Temel emekli maaşı, asgari aylıktan başlayarak kademeli olarak artırılabilir.

Emekli kök aylığı; ek ödeme tutarının sübvansiyon ve fonlardan kesilen tutarla çarpılmasıyla hesaplanır. Prim gelirlerinin yüksek tutulması işçi, esnaf ve diğer çalışanlara yüksek baz maaş sağlanması açısından önemlidir.

Enflasyonun yüzde 68'e ulaşması durumunda SSK ve Bağ-Kur maaşlarına (sosyal yardım kısmı hariç) yüzde 40,28, memur ve emeklilere ise yüzde 52,19 oranında zam yapılacak. Toplu sözleşmeye göre memurlar için yüzde 16,48 olması gereken sosyal yardım oranına 2023 Ocak ayında 13,52 puan, emekli işçi, sanatkar ve işçiler için ise yüzde 15,40 olan enflasyon oranına 14,60 puan eklenecek.


Temmuz ayında açıklanan SSK ve Bağ-Kurlular için yüzde 19,77, Emekli Sandığı emeklileri için de yüzde 17,55 olan artış oranları toplumsal katılım nedeniyle yüzde 25'e çıkarıldı. SSK ve BAĞ-KUR'lulara 5,23 puan, emekli memurlara ise 7,45 puan sosyal yardım artışı sağlandı.

Yüzde 25'lik artış emeklilerin temel aylıklarına uygulanacak. Ocak ayında emeklilere verilen artışın sosyal yardım payı dahil yüzde 52'yi aşması bekleniyor. En düşük emekli maaşının bu yıl 10 bin lirayı aşması, yüzde 114'ün üzerinde artışla 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkması bekleniyor. Şu anda 6 milyon emekli 7 bin 500 lira alıyor ancak temel emekli maaşlarının önemli bir kısmı bu tutarın altında. Asgari emekli maaşının arttırılması Kongre düzenlemesini gerektirir. Artışın aylık baz tutar üzerinden mi yoksa diğer kademeli artış mı olacağı ilerleyen süreçte ortaya çıkacak.

Emekli maaşları prim geliri ve çalışma saatlerine göre hesaplanır. Dolayısıyla fiyat artışı 7.500 lira bazında değil, aylık olarak yapılacak. Emeklilere yönelik emeklilik ikramiyelerinin artırılmasına yönelik çalışmada ``aylık primlerdeki dengesizliğin giderilmesi, asgari emekli maaşı tutarının 7.500 liraya çıkarılması ve miktarın doğrusal olarak arttırılması'' gibi yöntemler ele alınıyor. Yönetmelik, emekli maaşlarını artırmak için temel ücretlerde kademeli bir artış yapılmasını öngörüyor.

Ayda 30 günden az çalışıyorsanız veya SSK'lı olarak tam zamanlı çalışmıyorsanız isteğe bağlı sigorta geçerlidir. Bu nedenle 4A (SSK) aralığındaki çalışanlar isteğe bağlı olarak sigorta yaptırarak primlerini veya emekli maaşlarını artıramazlar.

Ekonomi Haberleri