Emekli maaşını artırmak mümkün! Bu detayı bilenler diğerlerinden daha yüksek maaş alacak

Son dönemde emekli maaşlarının artırılması yine Türkiye'nin gündeminde. Öte yandan emeklilikte alınan maaş miktarı, çalışma süresi boyunca elde edilen gelirle doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla çalışma hayatınız boyunca emekliliğinizi planlamanız gelecekte daha yüksek tutarda emekli maaşı alma şansınızı artırabilir.

Emeklilik durumunda alınacak maaş tutarı, çalışma süresi boyunca sigorta primi tutarına ve SGK'ya beyan edilen gelire göre belirlenmektedir. Bu nedenle çalışma sırasındaki planlamanın emeklilikteki maaşınızı doğrudan etkileyeceği bilinmektedir. Emekli maaşı hesaplanırken üç ayrı aşama dikkate alınır:

*9 Eylül 1999 öncesindeki çalışma dönemi, *9 Eylül 1999 - 1 Ekim 2008 arasındaki çalışma dönemi, *1 Ekim 2008 tarihinden sonraki geçerlilik süresi. Bu dönemlere göre emeklilik hesaplaması o dönemde elde edilen ortalama aylık maaşın çarpılmasıyla bulunur. aylık bağlanma oranına (ABO) göre çalışma süresi.

Örneğin 1999 öncesi emeklilik hesaplama oranı 25 yıllık prim dönemi için v'ye uygulanırken, 1999-2008 dönemi için oran e'ye indirildi. Son dönemde sosyal güvenlik kuruluşlarının birleşmesiyle aylık katkı payı P'ye düşürüldü. Bu hesaplamalar, daha önce yüksek gelire sahip olan kişilerin emeklilikte kendilerini daha iyi bir konumda bulabileceklerini gösteriyor. Ancak işyerinde alınacak önlemler ve iyi planlama, emeklilikte daha yüksek maaş alma şansınızı artırabilir. Emeklilikte alacağınız maaş miktarı büyük ölçüde meslek hayatınız boyunca yapacağınız doğru seçimlerle belirlenebilir.

Emekli maaşınızı artırmanıza yardımcı olacak 8 altın kural!


İkramiye gelirinizi yüksek tutun: Emekli maaşınızın hesaplanmasında en önemli parametre maaş bordronuzdaki toplam maaş olan ikramiye gelirinizdir. Brüt maaşınız ne kadar yüksek olursa, emekli maaşınız o kadar faydalı olur. Bu nedenle düzenli olarak yapılan ek ödemelerin de bordroya eklenip eklenmediğinden emin olun.

Brüt maaşınızı asgari ücretin üzerinde tutun: Emekli maaşınızın her yıl artabilmesi adına brüt maaşınızın asgari ücret miktarının üzerinde olması önemlidir. Dolayısıyla yıllık 60 ila 70 lira arası bir artış elde edebilirsiniz.

Limit aşımında dikkatli olun: Primlerinizi kendiniz ödüyorsanız limitin üzerinde ödemeye çalışın. Maaş tavanı, brüt asgari ücretin 7,5 katına çıkarılacağı için emekli maaşınız üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.

İki yerden sigortalı olun: İmkanınız varsa hem Bağ-Kur'dan hem de SSK'dan sigorta yaptırın (4A). Aynı anda iki iş yeri sigortası varsa prim geliriniz nakde çevrilir ve emekli maaşınız yüksek olur.

Prim gün sayısını kontrol edin: Prim günlerinizin ayda 30 gün olduğundan emin olmalısınız. Bazı işverenler daha az tarih görüntüleyebilir. E-devlet hizmet kayıtlarınızı düzenli olarak kontrol edin ve dolandırıcılık şüphesi varsa bunu ALO​170'e bildirin.

Erken emeklilik planı yapın: Emeklilik planlamanızı daha sonraki yıllara bırakmayın. Ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar faydasını görürsünüz. Geride kalan 3,5 yılı iyi değerlendirin ve bu dönemde yüksek sigorta primleri ödemeyi unutmayın.

SSK'lı olmanın faydalarını kullanın: 3,5 yıl SSK'lı olmak BAĞ-KUR'lu olmaktan daha fazla vantajlıdır. Böylece SSK şartıyla emekli olarak daha fazla maaş alabilirsiniz.

Başvurunuzu yaparken aile durumunuzu doğru bir şekilde belirtin: Emeklilik zamanı geldiğinde, başvurunuzu yaparken eş ve çocuklar gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin tam sayısını açıkça belirtin. Bu kişilerin emekliliğiniz üzerinde de olumlu etkisi olabilir.

Ekonomi Haberleri