Elektrik, doğalgaz aboneliği olanlara soğuk duş! O tarihten sonra eyvah eyvah dedirtecek

Maddi sorunların yanı sıra son zamanlarda yaşanılan zamlar ve artışlar vatandaşları çileden çıkarıyor. Bir zam haberi de elektrik ve doğalgaza geldi. İşte detaylar…

Her gün gelen zam haberleri artık vatandaşı isyan ettirecek duruma geldi. Ekmeğe, giyime ve temizlik ürünlerine yapılan zam sonrası elektrik ve doğalgaza zam yapılacağı haberi geldi. Detaylar haberimizde…


ELEKTRİK VE DOĞALGAZA BÜYÜK ZAM GELİYOR!

Gündemi koruyan enerji fiyatları, 2019-2023 yılları arasında TÜFE'nin üzerinde %211,8 oranında artış gösterdi. Artışın genel seçimlerde gerçekleşmediği ve yerel seçimlerin yapıldığı yönünde endişeler var. Temmuz ayında yüksek fiyatlarla çıktı.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına sert zam yapılacağı açıklandı. Dar gelirlileri endişelendiren bu artışa ilişkin ayrıntılar aşağıda...

Halen gündemde olan elektrik fiyatları, bir önceki yerel seçim tarihi olan 2019'dan genel seçim tarihi olan 2023'e kadar yerleşim yerlerinde tüketimin ilk döneminde yüzde 222,7 oranında arttı. BOTAŞ konut doğalgaz fiyatına da yüzde 358,4 oranında zam yaptı.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın verdiği bilgiye göre, 2019'dan 2023'e tüketici fiyat endeksindeki artışın yüzde 211,8 olduğu dikkate alındığında, seçim dışı dönemde elde edilen artışın TÜFE artış oranından daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Doğalgaz ve ilk etap konut satış fiyatları 2023 yılının ilk dört ayında değişmeden kalırken, Şubat, Mart ve Nisan aylarında uygulanan üç indirimin uygulandığı seçim yılında ikinci etap işyerlerinde yüzde 40,1, ikinci etap işyerlerinde ise yüzde 44,4 oranında indirim uygulandı. Doğal gaz, Nisan 2023'ten itibaren tüm konut tüketicilerine ücretsiz olarak sunulacak olup, Mayıs 2024 sonuna kadar konut tüketicilerinin aylık 25 m3 gaz tüketimi ücretsiz olacaktır.

ŞİRKETLERE DESTEK

Bu konuda paylaşılan detaylı bilgilere göre kamu faturaları arttıkça işletmelerin desteklenmesi de büyük ilgi görüyor. Makine Mühendisleri Dairesi Enerji Çalışma Grubu'nun hesaplamalarına göre, elektrik üretimi sektöründeki işletmelere 2018'den 2023'e kadar 19,75 milyar dolar destek sağlandı.

Ayrıca nehir HES'lerinin tamamına yakını, özel rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi santralleri ile bazı büyük baraj HES'leri de YEKDEM'den destek almaktadır. 2020-2023 döneminde toplam elektrik tüketiminin yaklaşık dörtte biri YEKDEM bünyesindeki tesislerden geliyor. YEKDEM kapsamında 2023 yılında 74 milyon 607 bin 320 MWh üretim için 169,4 milyar lira ödeme yapıldı. EPİAŞ'a göre aynı dönemde piyasa denge fiyatının ağırlıklı ortalaması 2.237 TL/MWh oldu. Piyasa fiyatı üzerinden 2,47 milyar lira fazla ödeme yapıldı.

Ekonomi Haberleri