Ekonomistlerden Gelen '1000 TL Basılsın' Çağrısıyla Banknot Tartışmaları Gündemde

Ekonomist Dr. Özgür Demirtaş'ın dile getirdiği çağrı, banknot tartışmalarını alevlendirdi. Son zamanlarda artan enflasyon ve nakit ihtiyacı, ekonomistleri 1000 TL'lik banknotun basılması gerektiği konusunda açıklama yaptı. Haberin detayları..

Seçim sonrası piyasalardaki gerginlik artarken, hükümetin döviz kurlarını kontrol altında tutma çabalarıyla birlikte döviz talebi de yükseliyor. Merkez Bankası rezervlerinin erimesiyle birlikte doların Türk Lirası karşısında değeri dün 23.37 TL'yi zorlarken, Kapalıçarşı'da ise 23,50 TL'yi aşan bir seviyeye ulaştı. Durum böyle olunca bazı döviz büroları satış yapmayı yavaşlattı.

Bu süreçte enflasyonla mücadele kapsamında banknotlarla ilgili tartışmalar da tekrar gündeme geldi. Merkez Bankası verilerine göre, 2022 yılında tedavüldeki 200 TL'lik banknotların sayısı %104 artarak toplam paranın %56'sını oluşturdu. Ekonomistler, 2005 yılında sıfır atılan banknotun artık yetersiz hale geldiğini belirterek 500 TL ve 1000 TL'lik banknotların basılması gerektiğini savunuyor.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni banknotlar çıkarılmalı. Artık heryere giderken yanımızda bir avuç para taşımamız gerekiyor. 500 TL ve 1000 TL'lik banknotların basılması gerekiyor. Zaten olan oldu..." ifadelerini kullandı.

Bu süreçte dış borçlar da artış gösteriyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) nisan ayı "Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri"ne göre, kısa vadeli dış borç stoku 2022 yılı sonuna göre %3.1 artarak 153.1 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde, bankaların kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %4.0 artarak 63.4 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise %2.2 artarak 55.9 milyar dolara yükseldi.

Ekonomi Haberleri