e-Devlet'ten bunu yapmayan tapusu sahipleri yandı! Tapunuz elinizden gidebilir

Yapılan yen bir düzenleme ile üzerinde tapu bulunan vatandaşlar bir kez daha uyarıldı. Yeni bir güvenlik sistemi başlatan e-Devlet, gerekli kayıtların yapılmaması durumunda tapu sahiplerinin dolandırıcılığa maruz kalabileceğini açıkladı. İşte e-Devlet üzerinden bütün tapu sahiplerinin yapması gereken o yeni detay!

Ev, arsa ya da arklı bir gayrimenkul tapusuna sahip olanlar! Yapılan yeni düzenleme ile birlikte artık devlet bazı detayları bildirmeyi zorunlu hale getirdi. Bu kapsamda bazı detayları bildirmeyenlere ise cezai işlem uygulanacağı aktarıldı. Tapu bilgilerinin beyan edilmesine yönelik harekete geçen yönetim, fırsatçılara karşı da uyarıda bulundu. Peki, gayrimenkul tapusu olanların dikkat etmesi gereken konular neler? Ev ya da arsa sahiplerinin hangi beyanı yapması gerekiyor? 

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Tapu işlemlerinde dolandırıcılık riskini azaltmayı amaçlayan bu düzenlemelerle, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli konular var. İşte detaylar...

Dolandırıcılara karşı yeni düzenleme! 


Son dönemde arsa ve konut fiyatlarındaki rekor artış, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Tapuda hileli satış girişimleri arttı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, tapu sahiplerini bu konuda uyararak, e-Devlet üzerinden "Tapu Telefon Bilgileri Beyan" kısmından cep telefonu numaralarını kaydetmeleri gerektiğini belirtti. Bu sayede, taşınmazlar üzerinde başlatılan işlemlerden anında haberdar olunabileceğini vurguladı. 

E-Devlet üzerinden SMS bilgilendirme sistemi

E-Devlet'ten yapılacak bu işlem tamamen ücretsiz ve kolaydır. Kişiye, adına kayıtlı taşınmazlarla ilgili herhangi bir işlem başlatıldığında otomatik SMS gönderilir. Bu da mal sahibinin bilgisi dışında işlem yapılırsa hemen ilgili tapu müdürlüğüyle iletişime geçebilmesine imkan sunar. Peki SMS bilgilendirme sistemine nasıl kayıt olunur? 

E-Devlet SMS tapu kaydı nasıl yapılır?


Tapusu olan herkesin e-Devlet üzerinden SMS tapu kaydı yaptırması gerekiyor. İşte adım adım yapmanız gerekenler:

  • E-Devlet Hesabınıza Giriş Yapın: E-Devlet şifreniz ve kimlik numaranız ile hesabınıza giriş yapın.
  • Arama Bölümüne "TAPU SMS KAYDI" Yazın: Arama bölümüne "TAPU SMS KAYDI" yazın ve gelen sonuçlar arasında "Tapu Telefon Bilgileri Beyan (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü)" seçeneğini tıklayın.
  • Cep Telefonu Numaranızı Kaydedin: Açılan ekranda cep telefonu numaranızı girerek kayıt tuşuna basın.
  • Doğrulama Kodu Girin: Gelen doğrulama kodunu yazarak cep telefonunun size ait olduğunu doğrulayın.

Bu işlemlerden sonra, tüm tapu işlemleri için alınacak her randevuda tarafınıza SMS gönderilecektir. Böylelikle de üzerinizde olan tapularla ilgili yapılan herhangi bir işlemde anında haberdar olacağınızdan, olası dolandırıcılık durumlarının önüne geçilecektir. 

Tapuda dolandırıcılık risklerine karşı alınacak önlemler neler? 

Tapu işlemlerinde dolandırıcılık riskini en aza indirmek için e-Devlet kaydının güncellenmesi büyük önem taşıyor. Telefon numarası ile kayıt işlemini tamamladıktan sonra SMS ile bilgilendirmeler de sıklıkla kontrol edilmelidir. Ayrıca rutin kontroller sağlayarak da yine üzerinizdeki tapulara ilgili başka kimsenin işlem yapmadığından emin olabilirsiniz. 

Ekonomi Haberleri