Düşük gelirli ailelere 1250 TL devlet yardımı! 2023'ün son fırsatı duyuruldu

İhtiyaç sahibi vatandaşlara 1250 TL ödeme yapılacak! Tüm detaylar haberimizde.

2023 senesinde yapılacak son yardımlarla ilgili açıklama geldi! 1250 TL ödeme yapılacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

1250 TL DESTEK ÖDEMELERİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz mecliste bütçe görüşmeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Açıklamalara göre çocuğu okula devam eden ihtiyaç sahibi ailelere destek ödemeleri devam edecek. Destek ödemeleri 1250 TL olarak yapılıyor. Cevdet Yılmaz açıklamasında şu sözlere yer verdi; '2023 senesinde döviz kurunda yaşanan gelişmeler, enflasyondaki katılık, gıda fiyatlarındaki seyir, vergi düzenlemeleriyle maliyet baskılarına bağlı enflasyon belirleyici oldu. Bu bağlamda 2023 senesi Haziran ayında başlatılan parasal ve miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi uygulamaları ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesiyle birlikte durumların kontrol altına alınması hedefleniyor. Para ve maliye poltikaları şeffaf ve güvenilir eş güdümle 2024 senesi ikinci yarısı sonrasında senelik bazda enflasyonda belirgin bir düşüş bekleniyor. Bu dönem itibariyle kalıcı bir dezenflasyon sürecine geçilmesi öngörülüyor. 2022 senesinde açıklanan aylık enflasyon oranlarının ortalaması yüzde 4.24 düzeyinde ilerlerken son üç ayda aylık enflasyon oranları ortalama yüzde 3.82 olarak açıklandı. Bu oranların daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. 2025 senesi itibariyle istikrar dönemine geçip enflasyondaki gerileme hız kazanacak. Emeklilerimizin bayram ikramiyesi 1.100 TL'den 2 bin TL'ye yükseltildi ve emeklilerimize 5 bin TL tutarında tek seferlik ödeme yapıldı. Çalışmayan emeklilerle ilgili bir düzenleme gelmişti, en yakın zamanda sonuçlanacaktır. Koruyucu sağlık hizmetlerine her geçen sene daha fazla kaynak ayrılıyor. 27 binden fazla birimde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarıyla ülke genelinde 8 binden fazla noktada hizmetlerimize devam ediyoruz. 


Ülkemizin küresel sağlık turizminden aldığı pay her geçen sene artıyor. Bu alanda 2022 senesinde yaklaşık 1 milyon 260 bin sağlık turizmi için gelen misafirimiz vardı ve ülkemize 2 milyar 120 milyon dolar civarında gelir sağlandı. 2024 senesinde sağlık hizmetleri için ayrılan kaynak 779.6 milyar TL olarak belirlendi. SGK sağlık harcamalarıyla beraber kamu sağlık harcamalarına 1 trilyon 650 milyar 100 milyon TL kaynak ayrılıyor. Vatandaşımızın refahının artması için bütçeden sosyal amaçlı ayrılan kaynaklara da değinmek istiyorum. Vatandaşımızın daha ucuz elektrik ve doğalgaz kullanması için 2024 senesi bütçesinde 508.6 milyar TL kaynak ayırmayı tahmin ediyoruz. Bilindiği gibi 2022 senesi Ocak ayı itibariyle asgari ücreti vergi dışı bıraktık. Bu tarihi bir adımdır. Sadece asgari ücretli vatandaş için değil bütün gelir seviyelerinde asgari ücrete kadar olan gelir vergiden muaf tutuluyor. Yalnızca bu tedbirimizin vergi harcaması kapsamında 2024 senesinde 595 milyar TL vergi alınmamış oldu ve asgari ücretlimize ve bütün gelir seviyelerinde asgari ücrete denk gelen gelire yansımış oldu. 2024 senesi bütçemizde sosyal yardım için ayrılan kaynak miktarı artıyor ve sosyal yardım programlarıyla toplumun bütün kesimlerini gözetiyoruz. 2002 senesinde yalnızca 1.4 milyar TL olan sosyal yardım bütçesi 2024 senesinde 497 milyar TL'ye yükselecek. Bu tutar bütçemizin yüzde 4.5 oranına denk geliyor. 2024 senesinde sağlık primi giderlerini karşılamak için ödeme gücü olmayan kişilere 100.5 milyar TL ayırıyoruz. 65 yaş üstü yaşlılarımız, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımız ve yakınlarına bağlanan maaşlar kapsamında 64.1 milyar TL ödenek ayırmayı öngörüyoruz. Engelli vatandaşlarımızın evde bakımına destek vermek amacıyla 56.2 milyar TL, aile destek programı için 32 milyar TL ayırdık. Ekonomik zorluk içinde olan çocuklarımızın aileleri yanında destek ödemeleri için 12.5 milyar TL, elektrik tüketim desteği için 8.6 milyar TL, engelli eğitim taşıma giderleri için 6.4 milyar TL, koruyucu aile uygulaması kapsamında 1.4 milyar TL kaynak ayrıldı.' 

Ekonomi Haberleri