Dünya Sarsılıyor! Bakan Uraloğlu Zamlı Geçişin Başlangıcını İlan Etti

Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına göre, boğaz geçiş ücretleri zamlandı. Net ton başına alınan ücret, 1 Temmuz 2023 itibariyle 4,42 dolara yükseltildi. Güncellenen tarifeyle ülkeye döviz girişi artacak. Boğaz geçiş ücretleri her yıl otomatik olarak güncellenecek. Detaylar haberimizde..

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, boğaz geçiş ücretlerinde yapılan zamla ilgili açıklamalarda bulundu. 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle net ton başına alınan ücretin 4,08 dolar yerine 4,42 dolara yükseltileceğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile boğaz geçiş ücretlerinin her yıl güncelleneceğini ve böylelikle elde edilen gelirin artacağını ifade etti.

Boğazlardan geçen uluslararası gemilerden 1983 yılından 7 Ekim 2022'ye kadar net ton başına 0,80 dolar tahsil ediliyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücret 4,08 dolara çıkarıldı. Şimdi ise 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde net ton başına birim ücret 4,42 dolara yükseltilmiştir.

Örnek olarak 10 bin net tonajlı bir gemi üzerinden açıklama yapılacak olursa, 7 Ekim 2022 tarihinden önce gemiden toplamda 3 bin 240 dolar ücret alınıyordu, bunun içerisinde fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri gibi kalemler bulunuyordu. Ancak 2022 Ekim ayında gerçekleştirilen fiyat düzenlemesiyle bu ücret 16 bin 393 dolara yükseltildi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni tarifeye göre, 10 bin ton net tonajlı bir gemi 17 bin 760 dolar ödemek zorunda kalacaktır. Bu durumda ülkeye döviz girişi artış gösterecektir.

Fiyatlar her yıl güncellenecek

Montrö Sözleşmesi'ne göre, Türk Boğazları'ndan uğraksız geçiş yapan gemilerden sağlık denetimi, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti gibi 3 kaleme dayalı olarak ücret alınmaktadır. Ücretlerin hesaplanmasında gemilerin net tonajı (NRT) esas alınmakta ve birim olarak "Altın Frank" kullanılmaktadır. Geçmiş yıllarda bu fiyatlar sabit tutulmaktaydı. Ancak Cumhurbaşkanlığı Kararı gereği artık boğaz geçiş ücretleri her yıl 1 Temmuz'da otomatik olarak hesaplanıp güncellenecek, böylelikle herhangi bir Cumhurbaşkanlığı kararına gerek kalmayacaktır.

Ekonomi Haberleri