DSÖ'nün Çığır Açan Uyarısı: 2050'de Kanser Vakalarında Yüzde 77 Artış Kaçınılmaz!

Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser ajansı, 2050 yılına kadar dünya genelinde 35 milyonun üzerinde yeni kanser vakasının öngörüldüğünü açıkladı. Bu, 2022'ye kıyasla yüzde 77'lik bir artışı simgeliyor.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın Analizi

DSÖ'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kanserin küresel yüküne dair en güncel tahminleri sundu. 2022 verilerine dayanan bu tahminler, kanserin artan yükünü, hizmetlere erişimdeki eşitsizliği ve dünya çapındaki kanser eşitsizliklerinin acil olarak ele alınması gerekliliğini vurguluyor.

Kanser Tipleri ve Yaygınlıkları

2022'de tahmini 20 milyon yeni kanser vakası ve bunun sonucunda 9.7 milyon ölüm gerçekleşti. En sık görülen kanser türü, dünya genelindeki yeni vakaların yüzde 12.4'ünü oluşturan akciğer kanseri oldu. Kadın meme kanseri yüzde 11.6 ile ikinci sırada yer alırken, bunu kolorektal kanser (%9.6), prostat kanseri (%7.3) ve mide kanseri (%4.9) takip etti.

Akciğer Kanseri ve Ölüm Nedenleri

DSÖ, akciğer kanserinin 2.5 milyon yeni vakayla en sık görülen kanser olduğunu belirtti. Bu tipi kadın meme kanseri (%11.6), kolorektal kanser (%9.6), prostat kanseri (%7.3) ve mide kanseri (%4.9) izledi. Akciğer kanseri aynı zamanda kanserden kaynaklanan ölümlerin önde gelen nedenidir, ardından kolorektal kanser, karaciğer kanseri, meme ve mide kanseri gelir.

Eşitsizlikler ve Tedavi Sonuçları

IARC, 2050 yılında 35 milyonun üzerinde yeni kanser vakası öngörerek bunun 2022'ye kıyasla yüzde 77 bir artışı simgeliyor. Uluslararası Kanser Kontrol Birliği başkanı Dr. Cary Adams'ın belirttiği gibi, "Kanserlerin erken teşhisi ve tedaviye yapılan ilerlemelere rağmen, tedavi sonuçlarında sadece yüksek ve düşük gelirli bölgeler arasında değil, aynı zamanda ülkeler arasında da önemli eşitsizlikler mevcut."

Bu durum, kanserle mücadelede atılacak adımların daha da önem kazandığını ve her seviyede etkili stratejilere ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir

Ekonomi Haberleri