Doları, kriptoyu, borsayı unutun! Ocak ayında parasını buna yatıran zengin oldu!

TÜİK ocak ayında aylık en yüksek getiri külçe altında gerçekleşti! Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Ocak 2024'te yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile değerlendirildiğinde, külçe altın diğer finansal araçları geride bırakarak en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

Yapılan değerlendirmeye göre, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde külçe altının aylık reel getiri oranı yüzde 0,35 olarak belirlendi. Ancak, aynı dönemde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile değerlendirildiğinde külçe altın yatırımcısına yüzde 2,06 oranında kayıp yaşattı.

Diğer yatırım araçlarına göre külçe altının öne çıkmasında, üç aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,23, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,37 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlaması etkili oldu.


Altı aylık değerlendirmede ise BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,76 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,26 oranında kayıp yaşattı.

Yıllık bazda yapılan değerlendirmede ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,25, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,93 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Bu veriler, yatırımcıların külçe altını önemli bir güvenli liman olarak görmesini destekliyor. Ancak, diğer yatırım araçlarına göre farklı performans gösterdiği de unutulmamalıdır. Yatırımcılar, kendi risk profillerine uygun olarak portföylerini çeşitlendirmeyi düşünmelidir.

NOT: BU HABER BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.

Ekonomi Haberleri