Dolar kurundaki büyük sıçramanın sebebini ifşa ettiler! Doları olanlara soğuk duş etkisi!

Dolar kuru üzerinde hareketlilik devam ederken Türk Lirası karşısında 2024 yılında her gün yeni rekor kırıldığı açıklandı. İşte dolar kurunun yükselme nedeni haberimizde.

Döviz kurlarında yılbaşından bu zamana kadar kademeli olarak yükselişler yaşanırken yerel seçimler sonrasında kurların yükselmesiyle beklentisi vatandaşın döviz talebinin artmasına destek oldu. Dolar/TL son olarak 31,0048 ile rekor tazelerken zirvenin adı belli oldu. Türk Lirası'nın yılbaşından bu zamana kadar yüzde 4,3 değer kaybettiği görüldü.

KKM'DEN PARA TRANSFERİ
Uzmanlara göre döviz talebi sunulurken TL kaynaklı olarak kur korumalı mevduat hesaplarında açıklanmamasıyla beraber sosyal medya platformunda X'te e507 kullanıcı adıyla paylaşımlarla hesabın yaptığı analizler üzerine KKM hacmi 123 milyar dolar seviyesiyle beraber 9 Şubat tarihiyle beraber 80 milyar dolara gerileme yaşandı.
KKM havminde yaşanan düşüşle beraber paranın bir kısmını dövize geçmesiyle beraber akıllara getirildi. Bu gelişmenin devamında akıllara gelirken TCMB döviz talebinin azalmasıyla adımlar beklendi.

Borsa İstanbul üzerinde repo ters repo piyasasında ortalama gecelik faiz önceki gün yüzde 45'in altına düşürülerek yüzde 44,94 olarak hesaplandı. Uzmanlar ise ortalama repo faizinin haftalık repo ihale faizinin de altına gerilemesinin Merkez Bankası’ndan önümüzdeki aylarda TL likiditesini çekmeye yönelik yeni adımlar gelmesi gerekebileceğine işaret ettiğini vurguladı.

İHRACATÇILARIN İSTEĞİ
Her kur artışıyla beraber fiyatlar yansıtılırken dövize yönelim görüldü. Merkez Bankası'nı döviz taleplerinde ihracatçını kur artışı beklentisinin zor olduğu görüldü. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, röportajında TL'nin geçmiş yıllara bakılarak hafif değerli olduğu Merkez Bankası'nın 2016'dan beri değersiz kura alışmış reel sektörünün geçişinin iyi yönlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ekonomi Haberleri