Dolar kurunda yer yerinden oynayacak! Dolar borcu olanlar o tarihte eyvah eyvah diyecek

Amerikan bankası Bank of America (BofA), TC Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın ve geleceğe ilişkin gelişmelere ilişkin açıklamayı planladığı Para Politikası Kurulu (PPK) kararına ilişkin dikkat çekici bir rapor yayınladı. Raporda ayrıca dolar kuru ile birlikte altın fiyatları üzerindeki etkisi de tartışılıyor.

Merkez Bankası yazın ilk faiz kararını açıklayacak. Ekonomik piyasalar faiz duyurusu kararını beklerken, merkezi ABD'de bulunan Bank of America'dan dolar ile altın fiyatlarına ilişkin açıklamaların yer aldığı bir rapor hazırlandı.

BofA Merrill Lynch'ten Türk iktisatçı Zümrüt İmamoğlu, CNBC-e kanalında Berfu Güven'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin faiz indirimlerine ilişkin önümüzdeki üç aylık verileri izleyeceğini söyledi. İmamoğlu, seçim sonrası döviz kuru yatay bir seyir izlerken, bir süredir dolar/TL paritesinin 33 liranın altına gerilediğini ifade etti.

TCMB'nin seçimden yaklaşık üç ay sonra yaklaşık 80 milyar dolar gibi bir rakama yakın döviz alımı yapması piyasada olumlu bir esinti yarattı. Ancak yatırımcıların varlıklarını enflasyona karşı korumak için tercih ettiği dolar ve altının yatay seyri devam etti.

Ekonomistler Türkiye'nin faiz indirimine gitmesi için en iyi senaryo olarak yılın son çeyreğini görürken, politika faizinin 2024 yılı boyunca indirilmeyeceği yönünde görüş artıyor. Bu durum dolar kurunda ve altın fiyatlarında beklenen yükselişi engellese de, piyasa katılımcılarının Haziran Merkez Bankası anketinde dolar kuru tahmini 37,80 TL'ye geriledi. BofA ekonomisti İmamoğlu, faiz oranlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:


"Yarın yapılacak PPK'nın ardından Merkez Bankası 3 aylık bir beklemeye başlayacak. Türkiye'de deflasyonun ne kadar hızlı gerçekleşeceğini düşünmek lazım. Enflasyon önce hızlı düşüyor, sonra yavaşlıyor. Zor bir dönem bu. Uzun bir süre boyunca sıkı bir politikayı sürdürmek gerekir. Benzer bir durum Türkiye'de de yaşanabilir. Merkez Bankası faiz artırımı için önümüzdeki üç aya kadar bekleyecek. Öncelikle yazın dengesinin nerede olacağını görmemiz gerekiyor. Haziran enflasyon rakamı Merkez Bankası için çok önemli. Ayrıca likidite tedbirlerini de uygulamaya koydular. Yeni bir hamle beklemiyorum"

BofA Merrill Lynch'in Türk ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

"Aralık faiz indirimini baz senaryomuza dahil ettik. Yıl sonu enflasyonunun ise yüzde 42 olması bekleniyor. Aralık ayında ilk faiz indirimi şansını görüyoruz. Enflasyon %38'e ulaşırsa faiz indirimi muhtemel."

Ekonomi Haberleri