Dolar kuru hop oturup hop kalkacak! 20 yılın ardından böylesi ilk kez oluyor

Kur korumalı mevduat yerle bir oluyor. Yatırımcılar bin pişman durumda. İşte ayrıntılar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son 25 haftada düşüş gösteren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkacak parayı dolar hesaplarına yönlendirmemek amacıyla bankalara yeni bir talimat gönderdi. Bu kapsamda TCMB, Kur Korumalı Mevduatı TL olarak kabul eden komisyon kararını iptal ederek, bankalara TL mevduat faizlerini yükseltmeleri konusunda talimat verdi.

Geçtiğimiz hafta yaşanan yüzde 3.1'lik rekor düşüşün ardından, Bugün açıklanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, düşüş hızının yüzde 0.6'ya indiğini gösterdi. TCMB, 2024 yılının sonu itibarıyla KKM'yi sıfırlama hedefine ulaşmak için bankalara yeni talimatlar göndermeye devam ederken, mevduat faizleri hali hazırda yüzde 50'nin üzerine çıkarak son 22 yılın rekorunu kırdı.


KKM havuzunda bulunan paranın yaz aylarından itibaren 139 milyar dolardan 80 milyar dolara kadar düşmesi, TCMB'nin rezervlerinde de azalmaya neden oldu. Seçim öncesi Hazine harcamalarının artması beklenirken, TCMB'nin rezerv artışına giderek ekonomik istikrarı sürdürmeye çalıştığı görülmekte. Ancak, 31 Mart seçimleri öncesinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, iktidarın dolar/TL paritesindeki artışı kontrol altında tutma çabasını önemli kılıyor.


Bankaların müşterilere sunduğu TL mevduat faizlerindeki artış, özel bankalarda yüzde 46-47 oranına kadar çıkarken, bileşik hesaplamalar dikkate alındığında bu oran yüzde 52'yi geçti. Bu durum, bankaların Türk lirası türünden verdiği faiz yüzdesinde son 22 yılın en üst seviyesine ulaşıldığını gösteriyor. TCMB'nin bu hamlesi, ekonomik dinamikler üzerindeki etkisini sürdürerek, piyasalarda yakından takip edilen bir gelişme olmaya devam ediyor.

NOT: BU HABER BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.

Ekonomi Haberleri