Dolar almak isteyene korkutan uyarı! O tarihten sonra felaket kapıda

Dolar yatırımı yapacaklara önemli uyarı! Tüm detaylar haberimizde.

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik devam ediyor! Uzman isim yatırımcıları uyardı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

DOLAR FİYATLARIYLA İLGİLİ UYARILAR

Dolar yatırımcıları uzman isimlerin piyasa ile ilgili yaptığı yorumları yakından takip ediyor. Ekonomist Mert Başaran dolar kurunun 32 TL seviyesinde uzun zamandır kalmasının gerçek değeri olmadığını belirtti. Başaran açıklamasında şu sözlere yer verdi; 'Şu an ne domates ne soğan, en ucuz şey dolar! Doların uzun vadede bu kadar enflasyon altında kalması, ülkenin genel fiyat seviyelerinin artması ve ekonomik dengelerin bozulmasına sebep olabilir. Enflasyon varsa sorun yok ama enflasyon olduğu yerde doların yavaş değer kazanması normal, değerini koruması gerekiyor. Bunu yapmazsak ne olur? Faizler yüksek olduğu zaman dolar durmaya başlayarak sıkıştı. Bu sıkışmanın sonuçları iyi değil. Aksine problemler yaşanabilir. Allah korusun doğal afet gibi düşünülsün. Dere yatağına ev yapmak gibi. 1994 krizinde de aynı şey yaşandı. Bir gün faiz düşürüldüğü zaman dolar aniden yükselişe geçti ve insanlar da panikledi. Şu an doların enflasyon kadar yavaş şekilde artmasına izin vermek gerekli ki ani yükselişler yaşanmasın. Vatandaşın bunu anlaması gerekiyor. 


Esprili şekilde söyleyeyim, eşiniz sizi kızdırmış ve sesi çıkmamış, sonunda patlarsınız. Bu durumu engellemek için tepki göstermek gerekli ki enerji birikimi olmasın. Dolarda enerji birikiyor, bu problem yaratabilir. Doların enflasyon oranında yavaş yavaş artması gerekli. Şu an bir senede TL bazında yüzde 40 artan dolar, dolar yatırımcılarının parasını yüzde 35-40 oranında kaybetmesi anlamına geliyor. Şu an en kötü enflasyon yüzde 70. Resmi verilere bakıldığında yüzde 65-70 enflasyon var. Dolar yüzde 40 arttığı zaman dolar tutan kişiler yüzde 35 değer kaybetmiş oluyor. Dolar tutan vatandaşlar için kötü ama dolar yerine TL tutsunlar demek problem yaratır. Türkiye dolar anlamında pahalı kalır ve Dubai ya da ABD gibi ülkeler daha ucuz olur ve yatırımcı oraya kayar. Sanayici daha ucuz olduğu için oraya yatırım yapar. İnsanlar yemek yemek ve tatil yapmak için Yunanistan'a gitmeye başlar. Şimdi doları 20 TL'ye düşürseniz bile Türkiye'de 300 TL'ye yenecek yemek Yunanistan'da 150 TL'ye düşmüş olur ve ekonomi sarsılır. İnsanlar bunu anlamıyor. Doları enflasyon altında tutmaya devam ederseniz suni bir refah yaratılır ve sonra patlamayla ciddi problemler yaşanır. ABD enflasyonu eksiliyor ve Türkiye'nin enflasyon kadar doları artırması gerekiyor. Bu durumda dolar bizi endişelendirmeye devam ediyor.'

Not: Yukarıda yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir. 

Ekonomi Haberleri