Devlet düğmeye bastı! Artık o işi yapan kişilerden de vergi alınacak

Hükümetin üzerinde çalışma başlattığı son torba yasa tasarısının kayıt dışı motosiklet kuryelerinin vergilendirilmesine yönelik önlemler içerdiği ortaya çıktı. Herhangi bir şirkete bağlı olmayan ve kendi namına çalışan moto kuryelerin de gelir vergisine tabi olması bekleniyor.

Kurban Bayramı'nın ardından Meclis'ten motosikletli kuryeleri üzecek gelişmelerin yasalaşması bekleniyor.

Pandemi sürecinde tüm dünyaya yayılan araç teslimatı işi artık kazançlı bir sektör olarak ortaya çıkmaya başladı. Halen motosiklet kuryesi olarak çalışan sigortalı sayısının 140.000 civarında olduğu tahmin ediliyor, sigortasız işçiler de dahil edildiğinde bu sayı 350.000'e çıkıyor. Şu anda şirketlerde çalışan teslimatçılarda herhangi bir sorun bulunmuyor ve teslimatçılara ödenen ücretler üzerinden gelir vergisi kesildiği ve şirketin bunu vergi dairesine ödediği biliniyor.

Asıl sorun, bir işe bağlı kalmadan kendi adına çalışan ve aynı zamanda da ara kazanan kuryelerde ortaya çıkıyor.

Gelir elde eden teslimat şirketleri, bu geliri ticari gelir olarak vergilendirmeleri planlanıyor. Sonuçta, gelir elde eden bireylerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.


Torba yasa kapsamında teslimat şirketlerinin gelir vergisine tabi olması, basitleştirilmiş vergilendirme usullerine tabi olması ve yalnızca kaynak vergisi üzerinden vergilendirilmesi bekleniyor. Bu durumda açılan özel hesaba yatırılan tutardan banka, paranın alındığı tarihten itibaren %15 oranında gelir vergisi keser ve bu tutarın vergi dairesine kaydedilip ödenmesi gerekir. Bu hesapta toplanan yıllık toplam tutar ilgili yıldan az olduğundan kurye, banka tarafından yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılacak gelir beyanında bulunamayacak.

Toplanan toplam tutarın (2024'te 3 milyon lirayı) aşması durumunda kargo şirketleri yıllık gelirlerine göre vergi ödemek zorunda kalacak.

Söz konusu vergi sisteminin 2025 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Ekonomi Haberleri