Çalışanlara En Az 34 Bin 206 Lira Zam Yapılacak! Yüz Binlerce Kişiyi Etkiliyor

Çalışan kadınlara, özellikle de çalışan annelere sunulan birçok imkân bulunuyor. Ancak çoğu çalışan haklarını bilmiyor. Desteklerin başında da süt parası, iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı geliyor. Ayrıca çalışan anneler borçlanarak erken emeklilikten de yararlanabiliyor.

Temmuz ayı itibarı ile zam geldi. Yüz binlerce kadın çalışanı ilgilendiriyor. Kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için devlet tarafından kadınlara birçok hak tanınıyor. Son yıllarda hayata geçen düzenlemeler, çalışan kadınların iş hayatında “anne” olarak da var olabilmelerini kolaylaştırırken onları pek çok anlamda destekliyor. Ama bazı anneler, iş yerinde hangi haklarının olduğunu bilmediği için, sağlanan kolaylıklardan da yararlanamıyor. İşte anne ve anne adayları başta olmak üzere, iş hayatında kadınlara tanınan haklar...

Yasaya göre; kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık (16x7=112 gün) izin hakkı var. Çoğul gebelikte (ikiz) bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Hamilelik süresince periyodik kontrollerde izin alınabiliyor.

Doğum İzni Parasının Alınması

Anne doğum izninde geçen süreler için de devletten para alıyor. Buna doğum izni parası deniyor. Bu paranın hesabında ise normal doğumlarda 112 günlük süre dikkate alınıyor.

Doğum Parası (Rapor) Desteği

Çalışan annelere doğumda en yüksek katkıyı, ‘doğum parası (rapor)’ sağlıyor. Brüt ücret bu paranın miktarını belirliyor. 1 Temmuz’dan geçerli yeni asgari ücret net 11 bin 402 lira, brüt ise 13 bin 414 lira olmuştu.

Dolayısıyla yılbaşına kadar en düşük ücretle yani asgari ücretle çalışan bir annenin doğum parası 34 bin 206 liraya çıkacak. Ocak itibarıyla bu tutar 25 bin lira civarındaydı. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor.

Ekonomi Haberleri