Büyük Karar Alındı: Torba Yasa Meclis'ten Geçti!

Torba yasa düzenlemesi, Türkiye'de son günlerin en çok merak edilen konularından biridir. Ekonomik düzenlemelerin ağırlıkta olduğu ve toplamda 80 maddeden oluşan torba kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu. Meclis'te görüşülüp onaylandıktan sonra ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Torba yasa içeriği ve maddeleri, herkesin dikkatini çekmekte ve yakından takip edilmektedir. Peki, torba yasa neyi içeriyor ve içinde hangi maddeler bulunuyor? Torba yasa çıktı mı..

Torba Yasa ve Önemli Detayları

Torba yasa, ülkede büyük bir ilgiyle takip edilen bir konudur ve içeriği hakkında henüz kesin bilgiler ortaya çıkmış değil. Ancak, Aile ve Gençlik Bankası, ev hanımlarına emeklilik gibi konuların torba yasada yer alacağı öngörülmekte. Gelişmeleri takip ederek, yeni maddeler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Yeni Düzenlemeler

Torba yasa teklifi, özellikle deprem bölgelerinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyatlardan satan işletmelere getirilecek cezaların 10 kat artırılmasını içermektedir. Ayrıca, ileri tarihli çeklerde vade öncesi ibraz yasağının uzatılması ve şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranının yüzde 93'e çıkarılması gibi düzenlemeler de teklifin içeriğinde yer almaktadır.

Meclis Gündemindeki Önemli Konular

Meclis'in gündeminde ise ilk sırada emekli maaşı zammı bulunmaktadır. Yeni torba yasa maddelerinin TBMM Başkanlığı'na sunulması ise yakın bir tarihte beklenmektedir.

Taşeron İşçilere Kadro Çalışmaları

Yaklaşık 90 bin taşeron işçisine kadro verilmesi planlanmakta ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, öncelikle memur ve emekli maaşı artışlarını ele almasının ardından taşeron işçilere kadro düzenlemesi üzerinde yoğunlaşmayı hedeflemektedir.

Faizsiz Evlilik Kredisi Düzenlemesi

‘Evlilik ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’ kapsamında evlenecek çiftlere 2 yıl geri ödemesiz kredi verilmesi öngörülmektedir. Ayrıca, Aile ve Gençlik Bankası tarafından sunulacak 150 bin TL evlilik kredisi, 48 ay vadeli olarak sağlanacaktır.

Meclis Onayı Alan Kanun Teklifi

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. Bu kanunla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulması öngörülmektedir.

Ev Hanımlarına Emeklilik Çalışmaları Devam Ediyor

Ev hanımlarına yönelik emeklilikle ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnek olabileceği daha önce duyurulmuştu. Bakan Vedat Işıkhan, bu konuda yapılan çalışmalara dair, “Çalışmalarımıza başladık, 5 yıllık süre içinde bu uygulamayı hayata geçireceğiz. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında devletimiz %33'lük prim desteği sağlayacak.” açıklamasını yapmıştı.

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ve Yeni Düzenlemeler

Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca, turizm amaçlı kiralanan konutlarda asılacak plaketlerin, Bakanlık tarafından belirlenen niteliklere sahip olması gerekecek.

Torba yasa ve diğer güncel gelişmeler hakkındaki haberleri takip ederek, yeni bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu konuların ülke ekonomisi ve vatandaşlar için önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Ekonomi Haberleri