Bunu yapan ev sahibi ve kiracılara kötü haber! Büyük para cezası var

Son zamanlarda günlük kiralık konutlar çok revaçta bir uygulama ve bu durum gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Ama evini günlük kiraya vermek isteyen ev sahipleri veya kirada oturduğu konutun odasını kiraya vermek isteyen kiracılar için kötü haber geldi. İşte detaylar…

Kiracıları tahliye etmeye veya kira fiyatlarına piyasaya uydurmaya çalışan ev sahipleri ya da oturduğu kiralık evin kirasını yarıya indirmek için oda kiralama yapan kiracılar için cezai işlem uygulanacaktır. Detaylar haberimizde…


EV SAHİBİ VE KİRACILAR İÇİN EK GELİR KAYNAĞI ANCAK PARA CEZASI VAR!

Kısa süreli kiralama sistemleri Türkiye'de giderek daha popüler hale geliyor. Evini veya evinin bir bölümünü kısa süreli, örneğin günlük, haftalık gibi kiraya veren herkes ek gelir elde edebilir. Ancak kiralama işlemine aykırılık olduğu için malın mühürlenmesi ve para cezası verilmesi gündemde.

Yeni nesil ev otelciliği birçok ülkede popüler bir uygulamadır. Kendi evini veya evinin bir bölümünü kiralamak isteyen kişiler ile buraları kiralamak isteyenlerin internet ortamında buluşacağı bir sistem ile kiralama işlemi saatlik, günlük, haftalık ve aylık artışlarla gerçekleşecek. Otel ve pansiyonlardan daha ucuza ev konforu sunan kısa dönem kiralama sistemleri popülerlik kazanıyor.

KAYIT TUTULMUYOR

TUKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, ülkemizde kısa süreli kiralamaların yaygınlaştığını ve sistemin bazı sakıncaları olduğunu kaydetti.

UYGUN FİYAT AVANTAJI

Özellikle tatil bölgelerindeki otel ve pansiyonların fahiş fiyatları, halkı kısa süreli konaklama kiralamaya yöneltti.

Hüseyin Ölmez; “Bu uygulama yaşadığımız mevsim nedeniyle; özellikle tatil yörelerinde daha da yaygın hale geldi. Kira ücreti ev sahibi veya evdeki gerçek kiracı için ek gelir, tatil veya başka amaçla konaklama yapacak kişiler için fiyat avantajı sağlıyor.” İfadelerini kullandı.

Birçok kişi evlerinin bir kısmını kiracı olarak kiralamaktadır. Ek gelir elde etmek isteyen kiracıların bu uygulama ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Peki bu şekilde kiraya vermek doğru mu?

Kayıtsız kiralamanın birçok dezavantajı olduğu söyleyen, "Büyük şehirlerde kiralar tavan yapıyor, pek çok kiracı bu platformda kullanılmayan bir veya birden fazla alanı kullanarak kirasından daha fazlasını kazanıyor. Miktarın detaylarını açıklamak zor. Hukuki altyapının gelişmediği ülkemizde, kullanımında ciddi sorunlar olmaya başlanmıştır." Dedi ve yaşananları şu şekilde dile getirdi.

VERGİ ZARARI OLUŞUYOR

"Vergi konusunda sorumluluk tamamen ev sahibine aittir. Bu şekilde elde edilen gelirler de vergiden muaftır, çünkü genellikle dava açılmaz. Bir diğer önemli nokta da şu: Ülkedeki gayrimenkullerin çoğu kiraya veriliyor. Kendi ülkeleri olduğu için bu ülkede kira fiyatları tutulmaktadır. Oda kiralamaya gelen bir yabancı, çıkarken "arkadaşımın evinde kaldım" diyor. Çünkü burada vergi kaybı var. Bu da turizm gelirlerini olumsuz etkiliyor.

Hüseyin Ölmez, durumun sadece vergi ve turizm gelirlerini olumsuz etkilemekle kalmadığını söyledi ve şu şekilde devam etti, “Asıl önemli sorun her açıdan kayıt dışında olan bu işlemimde, konaklama hizmeti alan veya alanların kimliği ile ilgilidir. Kayıt tutulmadığı, güvenlik birimlerine haber verilmediği, bu nedenle de denetim olmadığı için pek çok suçlu bu konaklama hizmetini tercih etmektedir.” diye konuştu.

BİNALARIN DEĞERİNİN DÜŞMESİNE NEDEN OLUYOR

Bir apartman dairesi için kısa vadeli kiralama, ev sahipleri ve ev sahipleri üzerinde maddi bir etkiye sahip olmakla birlikte, apartman yaşamında birçok olumsuzluk da yaratmaktadır. Hüseyin Ölmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

"Bu uygulama apartman hayatında olumsuz gelişmeler ve tartışmalar yaratıyor. Apartman sakinlerinin küçük de olsa yabancı bir konaklama sağlayıcı ile aynı binada yaşamak istemediklerini söylemeye gerek yok. Kamuoyuna saatlik olarak anlatıldı. Uygulama, özellikle şikayetler sonucunda ortaya çıkan baskılar başta olmak üzere birçok hukuksuzluğa yol açmıştır.

Gayri resmi olmanın yanı sıra, geleneksel aile yapımız: Evlerimizde, arsamızın üzerinde ve hatta mahallelerimizde benzer bir işleve hizmet eden evler olduğunu ve bu mülklerin inşaat ve kira değerlerini düşüreceğini varsayıyoruz. "

TİCARİ ALANA DÖNÜŞÜYOR

TUKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez kısa süreli kiralamanın olumlu ve olumsuz yönlerini anlatırken, konuyu kat mülkiyeti hukuku ve borçlar hukuku açısından da değerlendirdi.

Ölmez, "Kat mülkiyeti açısından bakıldığında, benzer bir kiralama hakkı gibi görünmüyor (özellikle apartmanlar veya araziler için)," dedi. Zira bu tescil, ikamet yerini “ticari yer” haline getirmektedir. Sağımızda bu konut şekli var. Yurt, yurt gibi bir iş yeri olarak düşünülebilir.

Bu durumda işyeri açmak ve çalışma izni almak zorunludur. Ruhsat almanın ve evin bağımsız bir bölümünü bu şekilde kullanmanın temel şartı, yönetim planında benzeri kiralamalar yasaklanmadıkça, günübirlik kiralamaların kat maliklerinin oybirliği ile onaylanmasıdır. Özetle yönetim planını değiştirmeden bir günlüğüne ayrı bir bölüm kiralamak hukuka aykırıdır” dedi.

PARA CEZASI BULUNUYOR

Kiracılara getirilen emredici hükümleri de değerlendiren Hüseyin Ölmez, "Ev sahibinin açık rızası gerekiyor. Bazı bölgelerde kira bedelinden şikayetçi olan kişiler günlük kirada ödediğinden daha fazla ödeme yapıyor. Gelir elde edildiği biliniyor ama mülk sahibi vergi öder ama gündüz emekçi kiracı vergi ödemeden gelir elde eder, eğer yukarıdaki şartlar eşya kanununa göre sağlanırsa Aksi takdirde manipülasyondan suçlu bulunursunuz, mülkünüze bloke edilir ve para cezasına çarptırılırsınız. 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'na göre evinizdeki herkesin her gün hemen polise ihbarda bulunması gerekir. Genel kural olarak böyle bir durum yaşanmamalı ve önemli bir güvenlik riski oluşturmaktadır."

Hüseyin Ölmez şöyle devam etti:

Dünyanın geri kalanına paralel olarak ülkemizde de yeni nesil konaklama tesisleri (günlük ödemeli) yaygınlaşmaya devam ediyor. Başka bir deyişle, fiili durum hukuki durumu aşar.

Bu, o gün için kimin kiraladığına bağlıdır. Daire sahibinden ve ilk ev sahibinden onay alın. Günlük kiralama işleminin online ortamda bir sisteme bağlanması ile günlük kiracının kimliği sisteme kaydedilmekte ve bu bilgiler kolluk kuvvetlerine iletilmektedir. Elde edilen gelirin kaydedilmesini ve daha düşük bir oranda vergilendirilmesini öneriyorum.

Ekonomi Haberleri