Bu zam araç sahiplerini çileden çıkarır! Litre başı 10 TL birden zam geliyor

Araç sahipleri için endişe verici bir haber: Yakıt fiyatlarına önemli bir artış gözleniyor. Benzine 9,03 Türk Lirası, motorine 8,47 Türk Lirası ve LPG'ye 6,93 Türk Lirası zam yapılacak. Bu beklenmedik gelişme, sürücülerin bütçelerini ciddi şekilde etkileyecek gibi görünüyor. Detaylar haberimizde...

Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV tutarlarında bir artış gerçekleşmişti. Bu artışın ardından motorin litre fiyatına 5 Türk Lirası, benzin litre fiyatına ise 6 Türk Lirası zam gelmişti. Bu durum, benzinin litresinin bir gecede 28 Türk Lirasından 34 Türk Lirasına, motorinin litresinin ise 26.32 Türk Lirasından  32.32 Türk Lirasına yükselmesine neden olmuştu.

AKARYAKITA ZAM YOLDA


Benzer bir zammın daha yolda olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a akaryakıtta ÖTV'yi beş katına kadar artırma yetkisi verilmişti ve söz konusu yetkinin kalan kısmının Ocak ayı itibarıyla kullanılacağı iddia ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın akaryakıt mamullerinden alınan maktu ÖTV tutarını artırmak için hazırlık yaptığı ifade ediliyor. Ancak Erdoğan'ın yetkisini kullanmaması durumunda bile, akaryakıta rekor bir ÖTV zammı gelecek. Bu zam miktarının en az 2.5 Türk Lirası olması beklenirken, Erdoğan'ın yetkisini kullanması durumunda bu miktarın 9 Türk Lirasını bulabileceği öngörülüyor.

Artık benzin ve motorin ÖTV'sine altı ayda bir üretici enflasyonu oranında zam yapıldığı belirtiliyor. Ocak ve Temmuz aylarında benzin ve motorinden alınan vergi otomatik olarak artırılıyor. Yıl sonuna kadar ÖTV tutarı benzinde 7,526 Türk Lirası, motorinde 7,055 Türk Lirası ve otogazda (LPG) 5,778 Türk Lirası artırılacak. Katma Değer Vergisi (KDV/Yüzde 20) dâhil edildiğinde pompa satış fiyatları da artacak. Buna göre, benzinin litre fiyatına 9,03 Türk Lirası, motorine 8,47 Türk Lirası ve otogaza 6,93 Türk Lirası vergi zammı gelecek. Erdoğan'ın bu durumda yetkisini kullanıp kullanmayacağı ise merak konusu. Erdoğan'ın imzaladığı karar ile 15 Temmuz 2023 tarihinde litre başına benzinde 2,52 Türk Lirası ve motorinde 2,05 Türk Lirası olarak uygulanan ÖTV, hem benzinde hem de motorinde 5 Türk Lirası artırılmıştı.

Ekonomi Haberleri