Bu şartı sağlayan kadınlara para yağmuru! Devlet kadınları 6.570 TL maaşa bağlayacak

Asgari ücretin açıklanması sonrasında 2024 yılında dul ve yetim yardımlarının miktarı sorgulanıyor. İşsizlik maaşı, staj giderleri, GSS ikramiyeleri, doğum ve askerlik borçları, 65 yaş emekliliği, kıdem tazminatı ve maluliyet yardımlarında artış yaşanacak. En düşük olan dul ve yetim aylığı 2 bin lira olurken, yüzde 75 oranına göre en yüksek olan dul ve yetim aylığı tutarına ilişkin çalışmalar arttı. Peki 2024 yılında dul ve yetim aylıkları ne olacak? Dul ve yetimlerin maaşlarına zam yapılacak mı? İşte deta

Asgari ücret ise 17 bin 2 lira olurken Geçtiğimiz Temmuz ayında emekli maaşına yüzde 25 oranı zam yapılması sonrasında dul ve yetim aylığına da zam yapıldı. Ölen sigortalının çocuğu yoksa eşine ölüm aylığının %75'i ödenir. Çocuklarda ise yetim aylığı, emekliliğin %25'i oranında ödenir. Peki 2024 yılında dul ve yetim aylıkları ne olacak? Dul ve yetim aylıkları artacak mı? Ayrıntılar şöyle..

2024 YILINDA DUL VE YETİM AYLIKLARI NE KADAR OLACAK?

Dul ve yetim aylıklarındaki artış asgari ücret artışıyla değil, altı aylık enflasyon oranıyla belirlenmektedir. Yüzde 50 paylaşım oranına göre, 2023 yılında 3 bin 750 lira olan dul ve yetim aylığı alanların maaşlarının Ocak ayında yüzde 29,41 oranında artması durumunda, dul ve yetim aylığı ödeneği 1.102 lira artarak 4 bin 852 lira olacak.

Yüzde 50 pay üzerinden 5 bin TL dul ve yetim aylığı alanların ocak ayında maaşlarını yüzde 29,41'e çıkarması durumunda dul ve yetimlere ödenecek ödeme 1470 lira artarak 6 bin 570 liraya ulaşacak. Yüzde 25 oranına göre, 2023 yılı içinde 1.875 TL ölüm aylığı ödenen çocukların maaşı Ocak ayında yüzde 29,41 oranında artarsa, alacakları ödeme 551 lira artarak 2.426 lira olacak.


DUL MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

Dul aylığının hesaplanmasında ölen eşin çocuğu yoksa aylığın %75'i eşe ödenir. Ölen kişinin çocuğu varsa maaşın %50'si eşine ödenir. Ölen eşin çocukları varsa maaşının %25'i çocuklara ödenir. Dul eş maaşının artış oranı ve miktarı enflasyon rakamlarına göre özel olarak belirlenmektedir. Enflasyona endeksli dul maaşının Ocak ve Haziran aylarında güncellendiği bilinmektedir.

Ölüm aylığı almak için ölen eşin en az 1.800 günlük maluliyet, yaşlılık ve hayatta kalanlar primi beyan etmesi gerekmektedir. SGK sahibi en az 5 yıl sigortalı ve 900 gün prim ödemesi varsa yine maaş alıyor. Eşin çalışıyor veya emekli olması halinde aylık maaşından belli kesintiler yapılacaktır. Örneğin çalışmayan veya emekli olan koca, ölen eşinin maaşının %75'ini alırken, çalışıyorsa %50'sini alacaktır. Yine maaş alan çocuk varsa, ödenmesi gereken miktar belli bir oranda aralarında paylaştırılabilir.

Erkek SGK ve Bağkur'a bağlı çalışıyor veya emekli ise ölen eşinin maaşının %50'sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortasız, işsiz ve Bağkurlu değilse ölen eş maaşının yüzde 75'ini alacak. Ölen eş Emekli Sandığı üyesi ise ve erkek de memur veya emekli memur ise, erkeğe ölen eşin maaşının %50'si oranında hak verilir. Bu hakkın kazanılabilmesi için ölen eşin en az 5 yıl kamu görevlisi olması gerekmektedir.

Ekonomi Haberleri