Bu detay emeklilik tarihini 5 yıl öne çekiyor! 49-50-51 yaşındakiler belgelerinizi hazır bulundurun

Erkenden emekli olma haberi vatandaşı sevindirdi! Bu detaya dikkat edin! Emekli yaşınızı 5 yıl öne çekiyor. 49,50 ve 51 yaşında olan vatandaşlar belgeleriniz hazırlamaya başlasın. İşte detaylar.

Emeklilik düzenlemesi, özellikle Bağ-Kur'lu iş adamları ve sigortacılar arasında uzun zamandır beklenen önemli bir adım olarak görülüyor. Bu düzenlemenin Genel Kurul tarafından onaylanması durumunda birçok Bağ-Kurlu siyasetçinin daha erken emekli olması ve daha kolay emekli olması mümkün olabilecek. Bu değişiklik emeklilik planı hazırlayan birçok kişi için olumlu bir gelişme olarak görülüyor.


Yakın gelecekte meclise sunulacak olan Bağ-Kur-SSK ücret eşitleme prosedürü özellikle küçük esnaf için önem taşıyor. Bu düzenlemeye göre sigortalı Bağ-Kur'un sigorta prim gereksinimi 9 bin günden 7200 güne düşecek. Ancak bu düzenleme daha da genişletilebilir. Kararnamenin 8 Eylül 1999 tarihinden önce Bağ-Kur'a kayıtlı olanları kapsaması halinde, EYT (emeklilik yaşı) mağduru Bağ-Kur vatandaşları 9 bin gün beklemeden ek 7200 gün ile emekli olabilecek.

Bu düzenleme özellikle 1 milyon küçük tüccar için geçerlidir. Bağ-Kur-SSK ücret uyumu düzenlemesi sonucunda Bağ-Kur üyelerinin ücret zorunluluğu 9 bin günden 7 bin 200 güne düşecek. Ancak kararnamenin daha geniş bir şekilde çıkarılması ve 8 Eylül 1999 öncesini kapsaması halinde EYT Bağ-Kur üyeleri 9 bin gün beklemeden 7200 günde çekilebilecek.

Bu düzenlemenin en büyük etkisi 1 milyondan fazla küçük esnafı ve çiftçiyi kapsamasıdır. Düzenlemenin kapsamı belirlenirken çalışan sayısı, düşük vergilendirme ve muaf tacir ve tacirler gibi kriterler dikkate alınıyor. Ancak düzenlemenin daha geniş kapsamlı olması ve tüm Bağ-Kur üyelerini kapsaması da gündemde.

Düzenlemeden EYT (emeklilik yaşı) mağduru olanlar da yararlanacak. İndirimle birlikte 8 Eylül 1999'dan 30 Ocak 2008'e kadar sigortalı olan Bağ-Kur mensuplarının ödeme süresi gerek kadın gerekse erkek için 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Bu değişiklik, prim dolsa bile yaş sınırını beklemeden para çekme olanağı sağlıyor.

Ancak Bağ-Kur'da 1 Mayıs 2008'den sonra sigortalılardan hâlâ 9 bin gün talep ediliyor ve kadınlarda 58, erkeklerde 60'tan başlayıp kademeli olarak 65'e yükselen emeklilik yaşının karşılanması gerekiyor. Ancak sigortalılığı bugün 1.800 gün indirimle başlayan Bağ-Kurlular, 7.200 gün primle de emekli olabiliyor. Tabii kadınlar için 58, erkekler için de 60 yaş sınırını da karşılamaları gerekiyor.

Bu düzenleme özellikle EYT Bağ-Kur için büyük bir umut kaynağı. Kapsamın geniş kalıp kalmayacağı ve düzenlemenin hangi kriterlere göre uygulanacağı yakın gelecekte Meclis gündemine gelecek taslağın detaylarından netleşecek.

Ekonomi Haberleri