Borsa'da parası ve altını olanlar dikkat! Uyarıyı dinlemeyen dizlerini dövecek

BIST 100 endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 35 artış gösterdi. 2023 yılı güçlü performansı, halka arzları ve artan katılımıyla dikkat çeken bir yıl. Bunun ardından BIST 100 endeksinin uzun bir arayla 8.000 puan eşiğinden uzaklaştığı görüldü. Borsa yeniden yükselişe geçti mi? Gram altında yeni hedef seviye nedir? Ekonomistler yanıt verdi.

Altın ve borsadaki dalgalanmalar vatandaşlar tarafından yakından izleniyor. Ata Yatırım'da Araştırma Direktörü olan Umut Öztürk, yatırımcıların en çok merak ettiği sorulara karşılık olareak önemli yanıtlar verdi. Öztürk, şu açıklamayı yaptı:

“Yıl sonunda düşüş yaşayan endeks, özellikle bankacılık sektörünün öncülüğünde güçlenerek 8.000 seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Moody's'in beklentileri ve mevduat faizlerindeki gevşemeyle birlikte. Diğer taraftan; teknik açıdan bakarsak endeksin halen 8.150 puanlık direnç seviyesinin altında olduğunu görüyoruz. Bu seviye aşılmadığı takdirde yükseliş girişiminin kısa vadeli reaktif alım olarak kalması muhtemel. Bu seviyenin altında 7.900 puanı destek olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. BIST-100 için 12 aylık hedefimiz 11.000 ve 2024 yılının hisse seçimimizde seçici olmamız gerektiğine inanıyoruz.


Altın ons fiyatları yeni yıla rekora yakın seviyelerde girse de, Fed'in faiz indirimi olasılığının düşük olduğu spekülasyonunun da etkisiyle dolar ve ABD tahvil faizlerinin baskısı altında kalmayı sürdürdü. Fed'in erken faiz indirimi kararına ilişkin beklentiler başlangıçta düşük olsa bile Aralık ayında sürpriz bir şekilde düşme gösteren ABD ÜFE verileri spekülasyonları yeniledi. Mart ayı içerisinde 25 baz puanlık bir indirim ihtimali %70 iken, bu oran geçen haftaki %63'e göre daha yüksekti. Yatırımcılar 2024 yılında altı adet 25 baz puan faiz indirimi beklerken, bu kesintilerin erteleneceğine ya da azaltılacağına dair bir sinyal altın fiyatını daha da zayıflatabilir.

Yaklaşan yerel seçimlerin geçen yılki genel seçimlere göre daha küçük de olsa bir kamuoyu yoklaması olacağı dikkate alındığında, seçim öncesinde daha dalgalı bir piyasa, seçim sonrasında dengeli ve istikrarlı piyasa görebiliriz. Ayrıca faiz artırım sürecinin 25 Ocak'ta 250 baz puanlık bir artışla sona ereceğini, bunun da piyasaya olumlu bir sinyal olacağını düşünüyoruz. Seçim sonrasında piyasanın önemli bir gündemi olmayacağı için ekonomik kalkınma yüksek fiyatlardan olumsuz etkilenebilir. Yüksek faiz oranlarının en azından biraz daha devam etmesi, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin istenilen seviyede olmasa da artmaya başlaması, ayrıca dış ticaret açığındaki ve cari açıklardaki artışın yerini dış ticaretteki artışlara bırakması, daha istikrarlı bir görünüm ve bankalardaki döviz mevduatlarının yatay hareketi kur artışlarını sınırlayacak gelişmelerdir."

GRAM ALTININ YENİ HEDEF SEVİYESİ NEDİR?


Pazartesi sonrasında ABD piyasası tatile girerken altın yeni haftaya ciddi bir değer kaybıyla başladı. Bu konuda Fed yetkilisi Christopher Waller'in şahin açıklamalarının etki gösterdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu hafta açıklanan verilerin ABD ekonomisinin hala çok güçlü olduğunu göstermesiyle birlikte Fed'in Mart ayında faiz indirimine başlayabileceği görüşü bir süredir piyasada hakim durumda. Kritik seviye olan yüzde 4'ü aştı. Bu gelişmelerle birlikte kısa vadede altının zayıf bir trend izlediğini görebiliriz; Yeni alımlarda önümüzdeki günlerde gram başına 2000 TL seviyesinin aşılması bekleniyor.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler'de Araştırma Uzmanı olarak devam eden Ceyhun Yavaş, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 “Borsa İstanbul'da derecelendirme kuruluşlarının kredi notu revizyonunun yarattığı olumlu atmosferde kârları koruma eğilimi var. Fiyatın 8000 seviyesinin üzerinde devam etmesi halinde olumlu algı korunabilir. Bu kapsamda 8100 ve 8200 dirençlerini izleyeceğiz. Olası bir geri çekilme durumunda 7900 desteğinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Fed'in 2023'ün son çeyrek diliminde faiz indirimine gideceğine dair beklentiler abartıldı. Aynı zamanda dolar endeksindeki ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki düşüşleri de takip ediyoruz. Bu durum altın fiyatlarının artmasına neden oluyor. 2024 yılına baktığımızda Fed yetkililerinin temkinli açıklamaları, istihdam piyasasındaki gerilimler, istikrarlı büyüme ve her şeyden önemlisi perakende satışlar beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi bize ekonominin dinamik olduğunu göstermekte. Bu durum faiz oranlarının düşeceği beklentilerini askıya aldı, dolar endeksi güçlendi ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri arttı. Bu nedenlerden dolayı bastırılmış altının değeri 2.000 dolar civarında kalmaya devam ediyor.

ALTININ VE BORSALARIN YÖNÜ NE OLACAK?

Yerel seçimler öncesinde Fed ve TCMB'nin para politikası sıkılaştırmasının devam edeceğini düşünmekteyiz. Dolar kurundaki ılımlı yükseliş devam etmekte. Bu dönemde ons altın çekimlerinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda 1942 TL seviyesinin korunması halinde 2000 TL seviyesinin test edilmesi mümkün olacaktır. Borsa tarafında bu yıl sonuna kadar 11.000 seviyesinin test edilmesini bekliyoruz. Ancak sıkılaştırma politikaları devam ederse, likidite nedeniyle borsalarda düşüş görsek bile genel eğilimin kötüleşmeyeceğini düşünüyoruz.

GRAM ALTININ YENİ HEDEF SEVİYESİ NEDİR?

Gram altının özellikle yılın ikinci yarısı sürecinde yükseliş eğiliminin hızlanacağına inanıyoruz. 1942 TL tutulursa 1973 ve 2000 TL test edilebilir. Olası bir çekilme durumunda 1900 TL seviyesini izleyeceğiz.

Ekonomi Haberleri