Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) Asgari Ücret Zammı ile Devlet Katkısı Yeni Dönemi!

BES'te yeni dönem başladı! Asgari ücret zammıyla birlikte devlet katkısı arttı. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde tasarrufunuzu değerlendirmek için en iyi zaman! Detaylar için okumaya devam edin.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili son dakika açıklaması geldi. BES'te yeni dönem başladı ve son iki yıldır asgari ücrete zam yapılmaktadır. Bu durumda devlet katkısı tutarı da artış göstermektedir. 1 Temmuz itibarıyla net asgari ücret 11.402 lira, brüt asgari ücret ise 13.414 lira olarak belirlenmiştir. Ocak-temmuz döneminde ise net asgari ücret 8.506 lira, brüt asgari ücret ise 10.008 lira olarak uygulanmaktaydı. Bu yıl alınabilecek en yüksek devlet katkısını hesaplarken ilk 6 ayı ve ikinci 6 ayı ayrı ayrı değerlendirmek gerekmektedir. İşte BES ile ilgili önemli detaylar...

Tasarrufun Önemi ve BES'in Avantajları

Son dönemde tasarruf yapmanın önemi daha da artmıştır. Uzun vadeli planlama gerektiren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), birikimlerinizi en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olmaktadır. Devletin her 100 lira yatırımınıza eklediği 30 liralık katkı benzersiz bir teşvik sunmaktadır. Bu teşvikten maksimum düzeyde faydalanmanın anahtarı ise asgari ücret zammında gizlidir. Peki, nasıl? İşte merak edilenler...

Hedefe 6 Ay Önce Ulaşıldı

Posta gazetesinin haberine göre, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli'nin verdiği bilgiye göre, Otomatik Katılım Sistemi'ndeki katılımcılar dahil olmak üzere Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) toplam katılımcı sayısı 15 milyonu aşmış ve sistemin toplam fon büyüklüğü 561,9 milyar liraya ulaşmıştır.

500 milyarlık fon hedefi 2023 sonu için belirlenmişti. Ancak vatandaşların tasarruf alışkanlığının artması ve bununla birlikte BES'e olan ilginin artması, katılımcı sayısının ve sisteme yatırılan paranın hızla artmasını sağlamıştır.

BES'e katılımı teşvik eden en önemli düzenleme, devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmasıdır. Yani devlet, aylık yatırılan tutarın yüzde 30'u kadar katkı sağlamaktadır. Bu durum bir nevi hibedir.

Elbette bu parayı hemen almak mümkün değildir. Devlet katkısını alabilmek için 10 yıl boyunca sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak gibi şartlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, BES ile 18 yaş altı gençlerin sisteme dahil edilmesi de önemli bir gelişmedir. Özellikle aileler, çocuklarının geleceği ve eğitim masrafları için sisteme büyük ilgi göstermektedir. Bir kumbara gibi çalışan sistem, altın, döviz, borsa gibi birçok alanda yatırım imkanı sunarak birikimlerinizden enflasyonun üzerinde getiri elde etmenizi sağlamaktadır.

Ekonomi Haberleri