Benzinli aracı olan karalar bağlayacak! O tarihten sonra tam 9 TL okkalı zam geliyor

Ocak ayıyla beraber ÖTV zamları için sinyaller verilirken devamında gözler büyük benzin zammına çevrildi. Benzinli aracı olanlar bu artış sonrası karaları bağlayacak. İşte detaylar...

Brent petrol ve döviz kuru dalgaları üzerinde KDV ve ÖTV oranlarında artışlar görülürken bezin, motorin fiyatlarında ki değişiklik ise dikkat çekti. En son gelen zamlarda 14 Kasım tarihinde 1.64 TL indirim yapılırken devamında ise 16 Kasım tarihinde motorine 1.14 TL zam yapıldığı belirtildi.

Sektör üzerinde akaryakıt fiyatları ÖTV zammıyla beraber artış gösterirken alkol ve sigaralarda ki gibi benzin ve motorin fiyatlarında ÖTV zamlarından etkilenecek. Ocak ve temmuz aylarında benzin ve motorin vergileri otomatik olarak artışa geçerken ÖTV tutarı benzinde 7,526 TL, motorinde 7,055 TL ve otogazda 5,778 TL artırılacak. Katma Değer Vergisi yüzde 20'lik oran eklenerek, pompa satışlarında dev zam yapıldı.


16 Temmuz tarihindeki verilerde kurşunsuz benzinin litre fiyatından alınan ÖTV miktarı 2,52 TL'den 7,52 TL'ye artış gösterirken, motorinin litre fiyatından alınan vergi tutarı ise 2,05 TL'den 7,05 TL'ye artış gösterdi. ÖTV kararıyla beraber benzin ve motorin gruplarında 6 TL fiyat artışı tabelalara yansıtıldı. 16 Temmuz Pazar günü sonrasında İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatları 34,01 TL, motorin fiyatları ise 32,36 TL olarak tüketicilerde yerini aldı. 

Ekonomi Haberleri