Batık Kredi Kartı Sayısı İkiye Katlandı

Vatandaş, sahip olduğu bütçesini denkleştirebilmek amacıyla yöntemi kredi kartında bulunca patlak kart sayısı böylece ikiye katlandı. 2022 senesinin ilk 8 ayı içerisinde 1 milyon 91 bin kişi daha kredi ve Kredi kartı borcunu ödeyemediği gerekçesiyle yasal takibe alındı.

Yüksek enflasyon sebebiyle satın alma gücünde her geçen gün biraz daha meydana gelen dramatik düşüş, milyonlarca yurttaşı daha fazla borç bataklığına sürüklüyor. En temel harcamaların dahi kredi kartları, krediler ve ek hesaplarla karşılanması ise banka borçlarında devasa bir artışa sebep oldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine baktığımızda Ocak ve Ağustos ayları arasında 2022 senesi içerisinde bireysel kredi ya da bireysel kredi kartı borcundan ötürü yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyon 91 bin kişi oldu.

Sözcü Gazetesinde yer alan habere göre yasal takip işlemlerinde en sert artışın ise kredi kartlarında meydana geldiği belirlendi. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı 613 bin kişi oldu. 2021 senesinin Ocak ve Ağustos dönemi içerisinde ise bu sayı 310 bin kişiydi.

Banka Borçları 1.3 Trilyon Lirayı Aştı
Türkiye Bankalar Birliği verilerine baktığımızda 2021 senesinin ağustos ayı içerisinde kişi başı ortalama 27 bin 928 lira olan krediye riski bu yıl Ağustos ayında 36 bin 894 liraya çıktı. Sadece bir yıl içerisinde 2 milyon kişi daha bireysel kredi kullanırken kredisinde meydana gelen artış %32.1 oldu. Bireysel kredi kullanmakta olan kişi sayısı 36.5 milyon kişiye ulaşırken, bireysel kredi ve kredi kartı borçları ağustos ayı itibariyle son 1 yıl içerisinde %40 oranında artış ile bir trilyon 346 milyar liraya çıkmış oldu.
 

Ekonomi Haberleri