Bankaların TL Mevduat Faizleri Düşüşte: En Yüksek Faizi Veren Banka %45

Bankaların mevduat faiz oranlarında düşüş görüldü. Yaşanan düşüşün nedeni açıklandı.

Banka Mevduat Faiz Oranlarındaki Değişim: En Yüksek Faizi Sunan Banka Yüzde 45 İle Sınırlı

Kredi Kötüye Kullanımının Etkileri

Kredi Kötüye Kullanımı (KKM) dönüşü hedefi verilen bankalar, TL mevduat hesaplarında faiz oranlarını artırmıştı. Fakat son dönemde art arda gelen faiz artışları ve KKM'den çıkışlar, TL mevduat hesaplarına önemli bir likidite akışı sağladı. Ancak, son dakika haberlerine göre, TL mevduat faizlerinin rekor seviyelere çıkmasının ardından bir gerileme başladığı belirtiliyor.

Merkez Bankası Hedefini Tamamladı

Bu durumun temel nedeni olarak, Merkez Bankası'nın bankalara verdiği hedefin tamamlanmış olması gösteriliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM'den TL mevduat hesaplarına geçişi hızlandırmak adına bankalara belirli hedefler koymuştu. Bu hedeflerin geçtiğimiz hafta itibarıyla tamamlanmaya başladığı ve bu sebeple bankaların mevduat hesap faiz oranlarını düşürmeye başladığı rapor ediliyor.

Faiz Oranlarındaki Değişim

Ekim ayının ilk haftasında ortalama olarak yüzde 45.49 seviyesinde olan 3 aylık mevduat faizi, 13 Ekim'de yüzde 44.62'ye geriledi.

Kamu Bankalarının Adımları

Son dakika bilgilere göre, kamu bankaları geçtiğimiz Cuma günü TL mevduat hesapları faiz oranını yüzde 41'den yüzde 38'e çekti.

Özel Bankaların Faiz Oranları

Özel bankaların faiz oranları yüzde 20 ile 45 arasında değişmektedir.

En Yüksek Faiz Oranı Yüzde 45

Perşembe günü Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapacağı beklentisiyle mevduat faizlerinin yükseleceğini uman vatandaşlar, KKM hesaplarından dönüş hedeflerinin tamamlanması ile faizlerin düştüğünü gördüler.

Yüzde 45 faiz oranıyla parasını bankaya yatıranlar, 1 milyon lira için 1 ayda 37 bin 479 TL faiz getirisi elde edebilirler. 3 aylık faiz getirisi ise 107 bin 752 TL olur.

Ekonomi Haberleri