Bakanlık ödeme vanasını açtı! O şarta göre aylık 9.077 TL maaş bağlayacak!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kronik hastalığı olan bireylere aylık 9 bin 077 TL maddi destek sağlanacağı duyuruldu. Peki bu maddi desteğin içeriği nedir? Detaylar burada..

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, toplumun her kesiminden dezavantajlı vatandaşlara sosyal yardım ödemesi yapıyor ve ihtiyaç sahiplerine maddi yardım sağlamaya devam ediyor. Son olarak bakanlık yaptığı açıklamanın içeriğinde kronik hastalığı olan tüm bireylere maddi destek sağlayacağını duyurdu.

Bu nedenle tüberküloz ile SSPE hastalıkları nedeniyle psikososyal ve ekonomik kayıp yaşayan hastalara düzenli olarak nakit yardımı yapılmaktadır. Ayrıca tüberküloz ve SSPE hastaları ya da onların bakımından sorumlu kişiler de bu sosyal yardım programına başvurabiliyor. Başvuruda bulunmanız gereken tek şey kimlik belgesidir.

Kimler maddi destek alıyor?

Bu kapsamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Yönetim Kurulu tarafından onaylanan sağlık yönetim sisteminden hastalık bilgilerini alan kişiler bu yardım programında verilen nakit destekten yararlanabilir. Başvuru koşulları aşağıdaki gibidir;

* Hastaların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

* Bir hanenin kişi başına düşen aylık gelirinin, net aylık asgari ücretin üçte ikisinden az olduğu MH kararıyla tespit edilmiş olması gerekiyor.


* Tüberküloz hastalarının düzenli Verem Savaş Dispanseri tarafından programlanan tedaviyi görmesi, düzenli takip ve muayeneden geçmesi ve doktorunun belirttiği süre boyunca ilaç kullanması gerekmektedir.

* SSPE hastalığının varlığı, 30 Mart 2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Engelliler Sağlık Komisyonu Engelliler Standartları, Sınıflandırma ve Raporlama Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanan sağlık raporu ile tespit edilmiş olması gerekiyor.

Bu destek programı kapsamında;

Tüberküloz ve SSPE hastaları veya onların yararlanıcıları için sosyal sigorta olması,

Tüberküloz ve SSPE hastalarının 2022 Sayılı Kanun (ŞESY, EVEK, MAAY, ÖYAÇ vb.) kapsamında evde bakım, SED ve düzenli merkezi destek hizmetlerinden yararlanması bu destek programına erişimde engel teşkil etmez,

Yardım programından yararlanmaya ilişkin tıbbi durumların doğrulanması, HSYS'den alınan veri ve bilgilere göre BSYBS tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Bakanlık, SYDV Kurulu tarafından onaylanmış olan başvuru sahiplerine aylık 9 bin 077 TL maddi destek sağlayacak. Bakanlık, bu fonla bu kişilerin üzerindeki mali yükün hafifletilmesini ve sosyal hayata daha aktif katılımlarının sağlanmasını hedefliyor.

Ekonomi Haberleri