Ayçiçek yağına çok büyük zam geliyor! O tarihten sonra fiyatlar ikiye katlanacak

Trakya'nın kuraklıktan etkilenen bölgelerinde ayçiçeği rekoltesinde de önemli düşüşler yaşandı. Bu durum ayçiçek yağı fiyatını nasıl etkileyecek, detayları gelin birlikte öğrenelim.

Trakya'da ayçiçeği üretimi uzun bir aradan sonra yeniden düşüşe geçti. Uzmanlar verim kayıplarının %50 veya daha fazla olmasını bekliyor. Özellikle sulanmayan alanlarda %70'e varan verim kayıpları rapor edilmiştir.

Yağmur Görmeyen Tarlalar

Edirne Ziraat Odası Başkanı olarak görev yapan Hüseyin Arabacı, kışların kurak geçtiğini ve koşulların mahsul verimini ciddi oranda etkilediğini söyledi. Arabacı, "Kışın yeterli yağış olsaydı verim daha iyi olurdu" dedi.

"Tohum seçimi verimi etkiler"

Başkan Arabacı, tohumların, özellikle de yeni çeşitlerin bölgeye uyum sağlamadığını ve bu durumun rekoltenin düşmesine yol açtığını vurgularken erken ekim yapılan bölgelerde durumun daha olumlu olduğunu ifade etti.

Çiftçilerden isyan: Afet Bölgesi Talebi

Çorlu'da Ziraat Odası Başkanı olarak bulunan Ali Topuz, bölgedeki kuraklıktan çiftçilerin mağdur olduğunu belirterek, ilin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Topuz, konuşmasında Çiftçiler gelecek yıl ayçiçeği ekemezler. Artık para yok, borç ödenmeyecek." ifadelerini kullandı.

Ayçiçek yağı fiyatlarına etkisi nedir?


Ayçiçek yağı son yılların en çok konuşulan ürünlerinin başında geliyor. Özellikle pandemi sürecinde ciddi fiyat artışları görüldü. Litre fiyatı artık 43,75 TL'den başlayıp 53,90 TL'ye kadar çıkıyor. Yeni fiyat artışları bekleniyor ve bu durum tüketicileri ciddi şekilde etkileyecek.

Hangi markalar daha fazla gelir elde edecek?

Özellikle son üç aya bakıldığında ayçiçek yağı markalarında 5 litrelik ürünleri Haziran'da 179,95 TL'den, Temmuz'da 184,95 TL'den, Ağustos'ta ise 219,95 TL'den satıldı. Bu durum artan stokların fiyatları nasıl etkilediği sorusunu gündeme getiriyor.

Ekonomi Haberleri