Ay başı öncesi emeklileri kahreden haber! Yeni zamdan listedekiler yararlanamayacak

SGK uzmanı Özgür Erdursun, bir açıklamasında zam almayan emekliler arasında kimlerin listeye alınacağını söyledi. Peki hangi emekliler zamdan faydalanamıyor, hangi emekliler zam alacak? İşte yanıtı..

Özgür Erdursun, son günlerin en çok konuşulan konusu olan emekli zammı ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdursun'un açıklamasından öne çıkanlar şöye-le:

En düşük emekli maaşı ve artışı: Emekli maaşına yapılan son yüzde 42,57'lik artışla en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlendi. Ancak artan fiyatlar nedeniyle emekliler bu artıştan memnun değil.

Yeni artış oranı: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından SSK ve Bağ-Kur'dan emekli maaşı alanların artış oranı Ocak ayında yüzde 49,25 şeklinde açıklandı.

Artışın etkisi: Özgür Erdursun'a göre, asıl emekli maaşı 6 bin 700 TL olan emekliler için herhangi bir değişiklik yok. Ancak asıl emekli maaşı 7 bin 500 TL alan emeklinin emekli maaşı yüzde 42,57 artışla 10 bin 695 TL'ye yükseldi. Düzenlemelerle bu ayki maaş 11 bin 194 TL'ye yükselecek.


Kök maaşına sahip olan emekliler: Kök maaşı 10 bin TL'nin üzerinde olan emeklilerde ciddi değişiklikler yaşandı. Mesela asıl emekli maaşı 25 bin TL olan bir emeklinin zammı sonrası maaşı 35 bin 650 TL'ye çıktı. Kabul edilen düzenlemelerle bu aylık tutar 37 bin 313 TL'ye çıkacak.

Emekli sayısının dağılımı: 7 bin 500 TL temel emekli maaşı alan emekli sayısı toplamda 6 milyon. Bu düzenlemeyle 3 milyon emeklinin emekli maaşlarında değişiklik olmayacak.

Farklar ve ilgili tutarlar: Yönetmelik gereği emekli maaşı değişiminde 400, 450, 472, 500 ve 600 TL fark oluşacaktır. Bu farklar emekli maaşı miktarına oranla yüzde 10 ila 15 arası değişecek.

Özgür Erdursun'un açıklamasına göre emeklilerin emekli maaşı artışı temel emekli maaşına göre, artış ise emeklinin mevcut maaş gelirine göre değişiyor.

Ekonomi Haberleri