Asgari ücret zammı sonrasında hesaplar tamamen değişti! 710 lira zamlandı..

Yeni asgari ücret, aylık net 11 bin 402 lira olarak belirlendi ve Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Bu yeni zam sonucunda hesaplarda değişiklikler oldu. İşte haberin detayları...

İkinci Yarıyılda Yapılan Artışla Asgari Ücretliler Daha Yüksek Net Maaş Alacak

İkinci yarıyılda yapılan yüzde 34 oranındaki artış, asgari ücretlilerin net maaşlarının 2 bin 895 lira daha yüksek olmasını sağlayacak. İşverenlerin maliyetindeki artış ise yaklaşık olarak 4 bin liraya denk geliyor. İşverenler, net maaş ve sigorta primleri toplamı olarak 11 bin 759 lira yerine 15 bin 762 lira maliyet üstlenecekler. Ayrıca, işverenlere 500 liralık devlet desteği de sağlanacak. Bu konuyla ilgili olarak Ahmet Karabıyık'ın detaylı yazısı Hürriyet gazetesinde yayımlandı. İşte o yazı:

Vergi İstisnalarında Artış: Asgari Ücretlilerin Yanı Sıra Yüksek Ücretliler de Etkilenecek

2022 Ocak ayından itibaren asgari ücretlilerin maaşlarından vergi kesintisi yapılmıyor. Gelir Vergisi Kanunu ve Damga Vergisi Kanunu kapsamında istisna uygulaması getirildi ve böylece asgari ücretlilerin brüt maaşlarından sadece sigorta primleri kesilmeye başlandı. Asgari ücretlinin yararlandığı istisna tutarından daha yüksek ücretlilere de aynı şekilde istisna uygulanabiliyor. Şimdi, asgari ücret tutarının artmasıyla birlikte daha yüksek ücretlilere de uygulanabilecek vergi istisna tutarları otomatik olarak artmış oldu. Eski asgari ücret üzerinden temmuz ayında normalde bin 276 lira olan GV istisnası, yeni belirlenen asgari ücrete göre tüm çalışanlar için bin 710 liraya yükseldi. Bu nedenle asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların net maaşlarında vergi istisnası kaynaklı bir artış yaşanacak. Aşağıdaki Tablo 2, asgari ücret artışından sonra tüm çalışanların faydalanabileceği vergi istisna tutarlarını aylara göre göstermektedir.

Patronların da Vergi İstisnalarından Yararlanabilme İmkanı

Birçok şirkette, şirketin kurucuları, ortakları aynı zamanda yönetim kurullarında da yer almaktadır. Yönetim kurulu üyelerine, "huzur hakkı" adı altında ödeme yapılması da mümkün olabilmektedir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, huzur hakkı da "ücret" olarak kabul edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir. Peki, çalışanların yararlandığı ve ikinci yarıyıl için artırılmış olan gelir vergisi ve damga vergisi istisnalarından patronlar da yararlanabilir mi? Evet, patronlar da bu istisnalardan yararlanabilir. Çünkü huzur hakkı ve ücret ödemeleri her ikisinin vergilendirildiği bir şekilde gerçekleştiği için, istisna tutarları da her ikisi için geçerlidir.

Bu konuda bir şirket, ortaklarına huzur hakkı ödemesi yaparken istisnaların dikkate alınıp alınmayacağı konusunda Maliye'ye başvurmuştur. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, asgari ücretlinin yararlandığı tutar kadar GV ve DV istisnasından huzur hakkı ödemeleri sırasında yararlanılabileceği belirtilmiştir (22 Mayıs 2023 tarihli, 562790 sayılı özelge).

Ekonomi Haberleri